Hiljade mrtvih firmi odlazi u likvidaciju

Bez autora
Oct 06 2015

Ogroman broj preduzeća u Srpskoj nema imovine, niti obavlja bilo kakvu djelatnost, ali se još vode u sudskim registrima, zbog čega su pojedini sudovi počeli da po službenoj dužnosti pokreću postupke njihove likvidacije. Takva situacija je, prema mišljenju stručnjaka, posljedica neblagovremenog pokretanja stečajnih postupaka, odnosno otvaranja stečaja tek kada su male šanse da preduzeće nastavi rad. Zbog toga se broj firmi u Srpskoj, koje ne rade i godinama su im blokirani računi, ali i dalje postoje na papiru, mjeri hiljadama. Sudovi su do unazad godinu, takođe, bili prilično neažurni kada je u pitanju ovaj problem, ali je led probio i napravio iskorak Okružni privredni sud u Doboju, koji je po službenoj dužnosti u prošloj i ovoj godini pokrenuo više od 500 postupaka likvidacije preduzeća.

Ogroman broj preduzeća u Srpskoj nema imovine, niti obavlja bilo kakvu djelatnost, ali se još vode u sudskim registrima, zbog čega su pojedini sudovi počeli da po službenoj dužnosti pokreću postupke njihove likvidacije.

Takva situacija je, prema mišljenju stručnjaka, posljedica neblagovremenog pokretanja stečajnih postupaka, odnosno otvaranja stečaja tek kada su male šanse da preduzeće nastavi rad. Zbog toga se broj firmi u Srpskoj, koje ne rade i godinama su im blokirani računi, ali i dalje postoje na papiru, mjeri hiljadama. Sudovi su do unazad godinu, takođe, bili prilično neažurni kada je u pitanju ovaj problem, ali je led probio i napravio iskorak Okružni privredni sud u Doboju, koji je po službenoj dužnosti u prošloj i ovoj godini pokrenuo više od 500 postupaka likvidacije preduzeća.

- U toku prošle godine pokrenuta su 254 postupka likvidacije i završena 249 predmeta. Ove godine pokrenuli smo 276 postupaka i od tog broja završili 167 - kazali su u ovom sudu.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini najavljuju pokretanje likvidacionih postupaka za 3.000 preduzeća, koja nisu izvršila usklađivanje oblika organizovanja i opšta akta sa zakonom. Okružni privredni sud Istočno Sarajevo podnio je 50 prijedloga za pokretanje postupaka likvidacije. U ovom sudu su, međutim, rekli da do sada nije otvoren nijedan likvidacioni postupak, jer su sudije tek zaprimile i uzele u rad te predmete. Okružni privredni sud u Trebinju nije pokrenuo nijedan postupak likvidacije, dok iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci nismo dobili odgovore.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF), koji ima vlasničke udjele u stotinama preduzeća od kojih su mnoga zrela za likvidaciju, Darko Lakić kaže da su sa predstavnicima privrednih sudova došli do prijedloga da bude iskorišćena zakonska mogućnost i da sudovi po službenoj dužnosti pokrenu postupak likvidacije, a zatim i brisanje iz sudskih registara firmi koja nemaju obaveze i imovinu. Naglasio je da su u portfelju PREF-a identifikovali 44 firme, koje godinama ne rade, ne plaćaju poreze i doprinose i koje nisu uskladile poslovanje sa zakonom.

- Imamo pozitivna iskustva sa sudom u Doboju, koji je već pokrenuo 11 postupaka likvidacije za akcionarska društva iz portfelja PREF-a i postupak za stotine ostalih firmi. Treba da se teži tome da subjekti koji ne posluju, koji su izgubili tržišnu poziciju i imaju nerješive probleme, od kojih društvo nema interes, završe svoje poslovanje i budu izbrisani, a njihova imovina pređe u vlasništvo onih koji znaju i mogu bolje da upravljaju. Jednostavno, neophodno je očistiti privredu od preduzeća koja postoje samo na papiru - naglasio je Lakić.

Stečajni upravnik Aleksa Nježić kaže da je veliki broj preduzeća koja ne rade, ali su i dalje registrovana posljedica nepoštovanje Zakona o stečaju, odnosno nepravovremenog pokretanja stečaja.

- To je osnovni problem sa kojim se godinama susrećemo. Povjerilac može i treba pokrenuti stečaj, a najveći povjerilac u kompletnoj privredi je Poreska uprava RS. Takođe, zakonom je predviđeno i da je zakonski zastupnik preduzeća, koje je platežno nesposobno, dužan podnijeti zahtjev za stečaj, a ako to ne učini, propisana je novčana kazna. Međutim, koliko znam, nijedan direktor nije kažnjen, jer nije podnio prijedlog za pokretanje stečaja. Dakle, ključ je poštovanje zakona. Da se taj dio zakona o stečaju poštovao, manje bi bilo preduzeća zrelih za likvidaciju, ali nije to samo problem kod nas - kazao je Nježić.

Prema Zakonu o stečajnom postupku, prijedlog za otvaranje stečaja može pokrenuti stečajni dužnik i svaki povjerilac. U toku je donošenje novog zakona o stečaju, a jedna od glavnih novina, koje bi trebalo da donese, je efikasnije reagovanje u pogledu otvaranja stečajnog postupka.

Zakon

Zakonom o registraciji preduzeća RS propisano je da registarski sud pokreće postupak likvidacije po službenoj dužnosti za firme koje nisu uskladile oblik organizovanja i opšta akta sa Zakonom o privrednim društvima i drugim propisima u rokovima određenim zakonom.

Učinak okružnih privrednih sudova

Doboj

Po službenoj dužnosti u prošloj i ovoj godini pokrenuo 530 postupaka likvidacije preduzeća i okončao 416 slučajeva.

Istočno Sarajevo

Podnio 50 prijedloga za pokretanje postupaka likvidacije, ali još nije otvoren nijedan postupak.

Bijeljina

Najavili pokretanje likvidacionih postupaka za 3.000 preduzeća.

Trebinje

Još nije pokrenuo nijedan postupak likvidacije preduzeća.

Banjaluka

Nisu stigli odgovori u vezi sa procesom likvidacije preduzeća

Ko i kako može pokrenuti stečajni postupak

- Za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ovlašćeni su stečajni dužnik i svaki povjerilac, koji ima pravni interes za sprovođenje stečajnog postupka. Povjerilac je dužan da u prijedlogu prilaganjem odgovarajuće dokumentacije učini vjerovatnim svoje potraživanje i platežnu nesposobnost stečajnog dužnika.

- Ukoliko je stečajni dužnik pravno lice, organ ovlašćen za zastupanje je u slučaju nastupanja platežne nesposobnosti dužan bez odgađanja podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prijedlog mora podnijeti u roku od 30 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti.

- Prije isteka roka 15 dana od dana podnošenja prihvatljivog prijedloga stečajni sudija donosi odluku o iznosu predujma koji je potreban za finansiranje prethodnog postupka.

- Prijedlog može biti povučen do otvaranja stečajnog postupka ili pravosnažnog odbacivanja ili odbijanja prijedloga. Ukoliko stečajni dužnik nakon podnošenja prijedloga ispuni potraživanje podnosioca prijedloga, koje je bilo razlog za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, na prijedlog podnosioca prijedloga ili stečajnog dužnika stečajni sudija može obustaviti stečajni postupak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik