Banjaluka: Podrška otvaranju 134 radna mjesta

Bez autora
Oct 07 2015

Gradonačelnik Slobodan Gavranović dodijelio je juče ugovore o subvencionisanju zapošljavanja i samozapošljavanja u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima za 100 privatnih preduzetnika sa područja grada, za šta je ovogodišnjim budžetom predviđeno 845.000 KM.Gavranović je istakao da su za podsticaje konkurisala 203 pravna lica i pojedinci. Ugovorima sa 55 firmi predviđeno je zapošljavanje 89 lica, a 45 lica dobilo je podršku grada za samozapošljavanje, odnosno stvaranje uslova za sopstveni biznis. Mislimo da je ova linija podrške dobra, jer će u gradu na ovaj način ove godine biti zaposlene 134 osobe, rekao je Gavranović.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović dodijelio je juče ugovore o subvencionisanju zapošljavanja i samozapošljavanja u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima za 100 privatnih preduzetnika sa područja grada, za šta je ovogodišnjim budžetom predviđeno 845.000 KM.

Gavranović je istakao da su za podsticaje konkurisala 203 pravna lica i pojedinci.

- Ugovorima sa 55 firmi predviđeno je zapošljavanje 89 lica, a 45 lica dobilo je podršku grada za samozapošljavanje, odnosno stvaranje uslova za sopstveni biznis. Mislimo da je ova linija podrške dobra, jer će u gradu na ovaj način ove godine biti zaposlene 134 osobe - rekao je Gavranović.

Dodao je da subvencije za samozapošljavanje predstavljaju rješavanje egzistencije porodica koje su se odlučile za porodični biznis.

- Preduzetnicima će odmah nakon potpisivanja ugovora biti isplaćeno 50 odsto subvencija, a 20 odsto nakon šest mjeseci i provjere ispunjavanja ugovora, dok će 30 odsto biti isplaćeno nakon godinu - kazao je Gavranović, dodajući da je želja grada da podrži samo realno zapošljavanje, odnosno gdje su radnici odmah i prijavljeni.

Prema njegovim riječima, da bi neki preduzetnik dobio ovu vrstu subvencije, važno je da ima prijavljene radnike koji su bili evidentirani u Zavodu za zapošljavanje, kao i dokaz o izmirenim obavezama prema radnicima.

Vlasnik samostalne zanatske radnje "Mesnica kod Laze i sina" Lazo Šešić za zapošljavanje pet svršenih učenika i dvije nove radnice dobio je 14.000 maraka.

- Zanatstvo umire svaki dan. Ne znam zbog čega roditelji ne shvataju da džaba školuju djecu, jer nema zaposlenja. Svi oni žele da njihova djeca budu menadžeri, pravnici i drugi, kojih ima na pretek. Međutim, danas je teško naći dobrog zanatliju - rekao je Šešić.

Vlasnik prevodilačke agencije "Sintagma" Zora Prerad, koja već ima honorarno zaposlene radnike stalne sudske tumače, planira da proširi mrežu.

- Za zapošljavanje novog radnika sa visokom stručnom spremom dobila sam 3.258 maraka - otkrila je Preradova.

Subvenciju za samozapošljavanje dobila je Ivana Galić, koja je završila arhitekturu, preusmjerila se na grafički dizajn i sada se bavi stvaranjem vizuelnog identiteta, pretežno privrednih subjekata.

- Radim kod kuće i sa klijentima komuniciram uglavnom putem interneta - rekla je ova tridesetdvogodišnjakinja, koja je poručila da se za one koji hoće da rade može naći posla.

Putevi

Slobodan Gavranović je prokomentarisao juče i kašnjenje sa nasipanjem i asfaltiranjem seoskih puteva.

- Radovi kasne zato što još nije završena tenderska procedura. Ovo nije jedini slučaj, bilo ih je nekoliko koje smo vodili i po godinu. Takođe, problema sa tenderskom procedurom imamo i u drugim oblastima - rekao je Gavranović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik