Dedić: Pokrenuta incijativa za novi IFAD projekt

Bez autora
Oct 07 2015

Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) bude osigurano 7.930.000 dolara za realizaciju Programa razvoja ruralne konkurentnosti.Pokrenuli smo danas inicijativu prema Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj za novi IFAD-ov projekt, IFAD sedam - Program razvoja ruralne konkurentnosti, čija je vrijednost 7,9 miliona dolara. Projekat IFAD šest provodi se u 27 općina na području Federacije BiH u ukupnom iznosu od 25 miliona KM i provodiće se u narednih pet godina, kazao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) bude osigurano 7.930.000 dolara za realizaciju Programa razvoja ruralne konkurentnosti.

- Pokrenuli smo danas inicijativu prema Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj za novi IFAD-ov projekt, IFAD sedam - Program razvoja ruralne konkurentnosti, čija je vrijednost 7,9 miliona dolara. Projekat IFAD šest provodi se u 27 općina na području Federacije BiH u ukupnom iznosu od 25 miliona KM i provodiće se u narednih pet godina - kazao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Novinarima se kratko obratio i federalni premijer Fadil Novalić koji je podsjetio da su ove sedmice održane dvije sjednice Vlade FBiH zbog velikog broja tačaka dnevnog reda o kojima se Vlada treba izjasniti.

Na današnjoj sjednici, kako je dodao, bilo je riječi o uspostavi koordinacionog tijela za upravljanje električnim i elektronskim otpadom, konkursu za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH i usvojen je program utroška Fondacije za kinematografiju. Također, izdvojio je Novalić, podnesen je izveštaj o emisiji trezorskih zapisa koje su se odvijale kako je predviđeno i zabilježen je dobar odaziv, prvenstveno banaka.

Na dnevnom redu bila je i inicijativa za zaduženje kod Kuvajtskog fonda, a u vezi izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc , kao i informacija o kreditu EBRD-a za projekat Koridor Vc.

- Uglavnom, sve ono što radimo ide ka realizaciji reformskih ciljeva - kazao je Novalić napominjući da se u FBiH bilježe pozitivna ekonomska kretanja.

Što se tiče pregovora o opštem kolektivnim ugovoru o kojem dogovor trebaju postići partneri iz Ekonomskog socijalnog vijeća, Novalić je kazao da Vlada učestvuje u onom dijelu gdje je sama poslodavac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik