Kompanije sa halal certifikatima imaju obim poslovanja od milijardu i po KM

Bez autora
Oct 07 2015

Predstavnici Privredne komore Federacije BiH i Agencije za halal certificiranje danas su na 22. generalnom sajmu ZEPS promovirali Udruženje Halal industrije, koje nastoji oklupiti sve kompanije sa halal certifikatima. Osnivanje ovog udruženja rezultat je velikog broja kompanija koje imaju halal certifikate i ogroman potencijal sa više od 8000 zaposlenih, ne računajući njihove kooperante, dok im je obim poslovanja milijardu i po KM. Ovi certifikati prvenstveno imaju karakter potvrđivanja kvaliteta i raduje me da se sada Privrednoj komori javljaju i proizvođači hrane koji bi željeli imati certifikat, a rade van teritorija Bosne i Hercegovine. Naša otvorenost za saradnju se pokazala dobrom, jer smo već imali jednu delegaciju slovenskih proizvođača koji bi željeli da putem našeg udruženja dođu do certifikata. Mislim da naši proizvođači hrane sa ovakvim načinom rada, sa halal certifikatom, mogu biti lideri u regionu, kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Predstavnici Privredne komore Federacije BiH i Agencije za halal certificiranje danas su na 22. generalnom sajmu ZEPS promovirali Udruženje Halal industrije, koje nastoji oklupiti sve kompanije sa halal certifikatima.

Osnivanje ovog udruženja rezultat je velikog broja kompanija koje imaju halal certifikate i  ogroman potencijal sa više od  8000 zaposlenih, ne računajući njihove kooperante, dok im je obim poslovanja  milijardu i po KM.

-Ovi certifikati prvenstveno imaju karakter potvrđivanja kvaliteta i raduje me da se sada Privrednoj komori javljaju i proizvođači hrane koji bi željeli imati certifikat, a rade van teritorija Bosne i Hercegovine. Naša otvorenost za saradnju se pokazala dobrom, jer smo već imali jednu delegaciju slovenskih proizvođača koji bi željeli da putem našeg udruženja dođu do certifikata. Mislim da naši proizvođači hrane sa ovakvim načinom rada, sa halal certifikatom, mogu biti lideri u regionu - kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

U Komori svakodnevno analiziraju ukupne rezultate kompanija sa halal certifikatom i za očekivati je, barem su takve procjene, da bi ovaj segment proizvodnje i usluga mogao  rasti deset posto svake godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik