"Unis" pokrenuo proizvodnju, izvozi 10.000 kreveta

Bez autora
Oct 07 2015

Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente, nakon tačno dvije godine od prestanka rada, počela je s proizvodnjom cijevi, koje će biti plasirane na tržište Njemačke i zemalja okruženja. Pored toga, ova nekada uspješna fabrika, koja se sada nalazi na putu oporavka, već ranije je ušla u proizvodnju metalnih kreveta na sprat, koji će takođe biti isporučeni poznatom kupcu u Njemačku, a koristiće za zbrinjavanje migranata u toj zemlji. Srđan Simić, potpredsjednik kompanije "Balkan Steel", koja je većinski vlasnik "Unisa", rekao je da su rasječene prve količine toplovaljane trake, čime su potvrdili ranije najave o početku proizvodnje. Sljedeća faza je na linijama za prozvodnju cijevi i prve količine gotovih proizvoda očekuju se do kraja dana i početkom sutrašnjeg dana (četvrtak), rekao je Simić i dodao da se sve cijevi rade za poznate kupce iz Njemačke i zemalja u okruženju.

Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente, nakon tačno dvije godine od prestanka rada, počela je s proizvodnjom cijevi, koje će biti plasirane na tržište Njemačke i zemalja okruženja.

Pored toga, ova nekada uspješna fabrika, koja se sada nalazi na putu oporavka, već ranije je ušla u proizvodnju metalnih kreveta na sprat, koji će takođe biti isporučeni poznatom kupcu u Njemačku, a koristiće za zbrinjavanje migranata u toj zemlji.

Srđan Simić, potpredsjednik kompanije "Balkan Steel", koja je većinski vlasnik "Unisa", rekao je da su rasječene prve količine toplovaljane trake, čime su potvrdili ranije najave o početku proizvodnje.

"Sljedeća faza je na linijama za prozvodnju cijevi i prve količine gotovih proizvoda očekuju se do kraja dana i početkom sutrašnjeg dana (četvrtak)", rekao je Simić i dodao da se sve cijevi rade za poznate kupce iz Njemačke i zemalja u okruženju.

Istovremeno, Simić je potvrdio da je uspješno završena proizvodnja prvog lota od 350 komada metalnih kreveta na sprat, te da je tokom dana bio vršen utovar i otprema prvog vozila koje će te proizvode otpremiti za Njemačku.

"Radnici 'Unisa' napravili su pravi podvig, jer je od razrade proizvoda, usvajanja uzorka i prve otpreme prošlo samo nekoliko dana", rekao je Simić i dodao da se očekuje izvoz oko 10.000 komada kreveta.

Naime, u pogonima ove nekada veoma uspješne fabrike, koja je bila jedan od najvećih izvoznika iz BiH, posljednjih nekoliko dana bile su u toku užurbane pripreme proizvodnih linija za start proizvodnje šavnih cijevi, na čemu je angažovan određen broj radnika. Paralelno s tim, sprovođene su i aktivnosti na sanaciji objekata - proizvodnih i skladišnih hala ovog preduzeća, koji su stradali u nevremenu koje je pogodilo Derventu prije dva mjeseca, ali i uređenje kruga fabrike, kako bi sve spremno dočekalo početak proizvodnje.

U sve ovo uvjerila se i ekipa "Nezavisnih" koja je prošle sedmice posjetila ovu nekada uspješnu derventsku fabriku, obišla njene pogone i u razgovoru sa radnicima se uvjerila u njihova velika očekivanja od posljednjih aktivnosti Uprave, koja je napravila prvi korak ka vraćanju fabrike u normalno stanje, a koje je moguće jedino uz zajedničke napore i razumijevanje Uprave, radnika i nadležnih organa.

Simić je rekao da "Unis" nije radio dvije godine, ali da kompanija "Balkan Steel" nijednog momenta nije razmišljala o stečaju, zatvaranju fabrike, niti je dala ijedan otkaz. Prema njegovim riječima, u periodu dok "Unis" nije radio sačuvane su proizvodne linije, redovno su remontovane, tako da su spremne za rad. Mile Georgievski, direktor "Unisa", tada je rekao da će za start proizvodnje cijevi u ovoj fabrici biti angažovano oko 130 radnika, dok će kasnije taj broj biti povećavan. Pored toga, treba reći da je u pogonu za proizvodnju metalnih kreveta na sprat angažovano 135 radnika, u tri smjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik