Odblokirani računi mostarskog Aluminija

Bez autora
Oct 07 2015

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB) i banke odblokirali su račune mostarskog Aluminija, potvrđeno je u srijedu u Mostaru. Ukupna su dugovanja Aluminija dosegnula iznos od 115 milijuna eura. Uprave Elektroprivrede i Aluminija postigle su dogovor o reprogramu otplate duga, nakon čega su i poslovne banke deblokirale račun kompanije. Na banke i EP HZHB otpada gotovo 85 posto naših dugovanja. Za nas je ova deblokada važna jer sad očekujemo višemilijunske uplate naših kupaca, izjavio je novinarima u Mostaru predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš. Ističe pritom i kako Uprava Aluminija više neće biti prisiljena na kompenzacijske ugovore, već će proizvode prodavati na tržištu i dobivati povoljniju cijenu.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB) i banke odblokirali su račune mostarskog Aluminija, potvrđeno je u srijedu u Mostaru.

Ukupna su dugovanja Aluminija dosegnula iznos od 115 milijuna eura.

Uprave Elektroprivrede i Aluminija postigle su dogovor o reprogramu otplate duga, nakon čega su i poslovne banke deblokirale račun kompanije.

"Na banke i EP HZHB otpada gotovo 85 posto naših dugovanja. Za nas je ova deblokada važna jer sad očekujemo višemilijunske uplate naših kupaca", izjavio je novinarima u Mostaru predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš.

Ističe pritom i kako Uprava Aluminija više neće biti prisiljena na kompenzacijske ugovore, već će proizvode prodavati na tržištu i dobivati povoljniju cijenu.

Nova Uprava Aluminija, kojoj je od 18. rujna na čelu Ružica Udovičić, najavljivala je da je reprogram duga jedini način da se omogući oporavak mostarske tvrtke.

Dugovanja u mostarskoj kompaniji, kojoj je hrvatska Vlada 12-postotni vlasnik, a po 44 posto udjela imaju Vlada Federacije BiH i mali dioničari, u posljednjih je nekoliko godina porasla na 230 milijuna maraka (115 milijuna eura).

Zbog neizvjesnosti otplate dugovanja, EP HZHB i banke blokirali su u proteklih 20 dana račune Aluminija, a švicarska kompanija Glencore i drugi dobavljači prestali su isporučivati ključne sirovine što je prijetilo potpunom obustavom rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik