Elektronske građevinske dozvole za efikasniju javnu upravu

Bez autora
Oct 07 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je tokom ove godine izdato približno 50 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na prosek iz prethodnih sedam godina, i najavila da će od 1. januara biti uvedeno i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Mihajlović je, na otvaranju međunarodnog foruma “Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region”, istakla da su privrednici godinama čekali da se donese efikasan zakon o planiranju i izgradnji, kao jedan od ključnih zakona za kvalitet poslovnog okruženja. Ona je, podsetivši na to da je procedura izdavanja građevinske dozvole skraćena sa nekadašnjih 250 do 300 dana na 28 dana, naglasila da je Ministarstvo usmereno na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i uvođenje sistema elektronske građevinske dozvole.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je tokom ove godine izdato približno 50 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na prosek iz prethodnih sedam godina, i najavila da će od 1. januara biti uvedeno i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Mihajlović je, na otvaranju međunarodnog foruma “Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region”, istakla da su privrednici godinama čekali da se donese efikasan zakon o planiranju i izgradnji, kao jedan od ključnih zakona za kvalitet poslovnog okruženja.

Ona je, podsetivši na to da je procedura izdavanja građevinske dozvole skraćena sa nekadašnjih 250 do 300 dana na 28 dana, naglasila da je Ministarstvo usmereno na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i uvođenje sistema elektronske građevinske dozvole.

Mihajlović je, obraćajući se resornim ministrima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije, istakla da iskustva drugih zemalja pokazuju da ovaj sistem javnu upravu čini još efikasnijom, olakšava proces investiranja i doprinosi eliminisanju korupcije.

Reforma izdavanja građevinskih dozvola jeste tema na kojoj zemlje regiona mogu da sarađuju i uče jedne od drugih, što je i svrha današnje konferencije, navela je ona i dodala da je zajednički cilj da zapadni Balkan postane jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija.

Predstavnik Misije MMF-a u Srbiji Kim Daehang rekao je da je Vlada Srbije postigla veliki uspeh u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola, koji je, kako je istakao, vredan poštovanja.

On je poručio da zemlje regiona treba da slede primer Srbije, i izrazio očekivanje da će naša zemlja i u drugim oblastima biti tako uspešna u reformama kao što je bila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da su efikasnost i transparentnost procesa izdavanja građevinskih dozvola važan element poslovnog okruženja.

Ministri iz regiona, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija donatora predstavili su iskustva u reformi propisa u oblasti građevinarstva i uvođenju elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola i pohvalili napore koje Vlada Srbije ulaže u to da pojednostavi ovaj proces.

Učesnicima konferencije predstavljena je i radna verzija softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Međunarodni forum “Građevinske dozvole za konkurentniji region“ organizuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga koji finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik