Srbija će podstaći ulaganja u obnovljive izvore energije

Bez autora
Oct 07 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da će do kraja godine u našoj zemlji početi da radi prvi vetropark, i najavio zakonsko regulisanje otkupa struje iz obnovljivih izvora energije. Antić je, na obeležavanju početka radova na drugoj fazi izgradnje solarne elektrane u mestu Sajan kod Kikinde, istakao da je reč o vetroparku u Vojvodini snage 10 megavata, koji će imati tri vetrenjače visine 120 metara. On je najavio da će uskoro biti usvojen model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti intenzivnije ulaganje u vetroparkove i ostale obnovljive izvore energije. Ministar je naveo da će u oktobru biti završena javna rasprava za podzakonske akte koji se odnose na ulaganja u obnovljive izvore energije, i poručio da će Srbija nastaviti sa izgradnjom postrojenja na "zelenu energiju".

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da će do kraja godine u našoj zemlji početi da radi prvi vetropark, i najavio zakonsko regulisanje otkupa struje iz obnovljivih izvora energije.

Antić je, na obeležavanju početka radova na drugoj fazi izgradnje solarne elektrane u mestu Sajan kod Kikinde, istakao da je reč o vetroparku u Vojvodini snage 10 megavata, koji će imati tri vetrenjače visine 120 metara.

On je najavio da će uskoro biti usvojen model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti intenzivnije ulaganje u vetroparkove i ostale obnovljive izvore energije.

Ministar je naveo da će u oktobru biti završena javna rasprava za podzakonske akte koji se odnose na ulaganja u obnovljive izvore energije, i poručio da će Srbija nastaviti sa izgradnjom postrojenja na "zelenu energiju".

Prema njegovim rečima, u Srbiji su od svih obnovljivih izvora energije najviše zaživeli solarni parkovi, pri čemu je već realizovano 8,5 megavata tih investicija od planiranih deset megavata.

Antić je, podsetivši na to da Srbija do 2020. godine treba da poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21 na 27 odsto, izrazio očekivanje da će taj cilj biti ostvaren, pre svega zahvaljujući snažnoj podršci i posticajima države za ulaganje u "zelenu energiju".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik