Elektroprivreda HZHB nakon pola godine sa dobiti od 27,1 milion KM

Bez autora
Oct 08 2015

Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar ostvarila je u prvom polugodištu 2015. godine neto dobit od 27,1 milion KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi. To je bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine kada je neto dobit iznosila oko 26 miliona KM. Kompanija je ostvarila poslovne prihode od 177,5 mil. KM u odnosu na 180,5 miliona KM u istom periodu prošle godine. Manji poslovni prihodi rezultat su slabije prodaje na domaćem tržištu. Poslovni rashodi bili su 131,0 milion KM i značajno su smanjeni u odnosu na prethodni polugodišnji period kada su iznosili 147,3 miliona KM. Na smjenjenje poslovnih rashoda uitcala je prvenstveno manja nabavna vrijednost prodate robe. Dobit od poslovnih aktivnosti iznosila je 46,4 miliona KM, za razliku od 32,2 miliona KM u istom prošlogodišnjem periodu.

Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar ostvarila je u prvom polugodištu 2015. godine neto dobit od 27,1 milion KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.

To je bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine kada je neto dobit iznosila oko 26 miliona KM.

Kompanija je ostvarila poslovne prihode od 177,5 mil. KM u odnosu na 180,5 miliona KM u istom periodu prošle godine.

Manji poslovni prihodi rezultat su slabije prodaje na domaćem tržištu.

Poslovni rashodi bili su 131,0 mil. KM i značajno su smanjeni u odnosu na prethodni polugodišnji period kada su iznosili 147,3 mil. KM.

Na smjenjenje poslovnih rashoda uitcala je prvenstveno manja nabavna vrijednost prodate robe.

Dobit od poslovnih aktivnosti iznosila je 46,4 miliona KM, za razliku od 32,2 miliona KM u istom prošlogodišnjem periodu.

Međutim, EP HZHB imala je vveći gubitak po osnovu ostalih prihoda i rashoda (14,5 mil. KM u odnosu na 4,3 mil. KM u prvih pola godine 2014.), a na što su uticali rashodi i gubici po osnovu ispravke vrijednosti i otpisa potraživanja.

Kompanija je na kraju polugodišta imala 1.777 zaposlenih (na bazi stanja krajem svakog mjeseca), 35 manje nego u istom periodu 2014. godine.

EP HZHB je u 90-odstotnom vlasništvu Vlade Federacije BiH, ZIF BIG ima 1,9 posto udjela, CROBiH fond 1,5, itd.

Kompanija ima udjele veće od 10 posto u društvima Elektrokontrol d.o.o. Čapljina i Konstruktor-Neretva d.o.o. Čapljina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik