Kuvajtski kredit od 50 miliona eura i EBRD-a od 60 miliona eura za gradnju autoputa

Bez autora
Oct 08 2015

Vlada FBiH se jučer upoznala s informacijom o kreditnom zahtjevu JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za Koridor Vc, te podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta na poddionici Klopče - Donja Gračanica u iznosu do 50 miliona eura.Uvjet je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM/litar kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublažieni rizici po proračun Federacije BiH.

Vlada FBiH se jučer upoznala s informacijom o kreditnom zahtjevu JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za Koridor Vc, te podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta na poddionici Klopče - Donja Gračanica u iznosu do 50 miliona eura.

Uvjet je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM/litar kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublažieni rizici po proračun Federacije BiH.

Vlada je danas ocijenila da je informacija o ovom kreditu dobra osnova za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Autoceste Federacije BiH da u za tim pregovore imenuju svoje ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora, a krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju bit će Autoceste FBiH.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog Ugovora između Bosne i Hercegovine i KFAER-a. Ovo ministarstvo će današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Vlada je podržala i inicijativu da za Projekat Koridor Vc - na poddionici Buna - Počitelj i poddionici Donja Gračanica - Tunel Pečulj (Zenica Sjever) budu osigurana kreditna sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 60 miliona eura, također, pod uvjetom da efektivnost kredita bude vezana vete za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik