Koje će gorivo pokretati automobile: Vodonik, struja, sunce...

Bez autora
Oct 08 2015

AFERA s “prevarantskim softverom” koji je “Folskvagen” ugrađivao u svoja vozila s dizel pogonom, kako smatraju analitičari automobilske industrije, samo je ubrzala odlazak dizel goriva u istoriju, jer po svoj prilici priča da i dizel motori mogu da zadovolje sve strože eko-kriterijume samo je “bajka”. Dakle, nije više samo u pitanju potraga za jeftinijim gorivom, jer je razvijenom svetu očigledno važnije kakvu će planetu ostaviti potomcima. I tu na scenu stupaju “zeleni” automobili. “Fijat” i još neki proizvođači smatraju da je sada vreme da se što više koristi CNG - metan. Gorivo je jeftino, lako dostupno, uređaji koji omogućuju da vozilo ide na metan su jeftini, a emisija štetnih gasova je ravna nuli. “Fijat” je najveći proizvođač ovih vozila u Evropi. Elektromobili su, zahvaljujući pre svega “Tesli”, američkom proizvođaču, postali dosta popularni, iako je, recimo, “nisan lif” pre nekoliko godina postao i automobil godine.

Afera s “prevarantskim softverom” koji je “Folskvagen” ugrađivao u svoja vozila s dizel pogonom, kako smatraju analitičari automobilske industrije, samo je ubrzala odlazak dizel goriva u istoriju, jer po svoj prilici priča da i dizel motori mogu da zadovolje sve strože eko-kriterijume samo je “bajka”.

Dakle, nije više samo u pitanju potraga za jeftinijim gorivom, jer je razvijenom svetu očigledno važnije kakvu će planetu ostaviti potomcima. I tu na scenu stupaju “zeleni” automobili.

“Fijat” i još neki proizvođači smatraju da je sada vreme da se što više koristi CNG - metan. Gorivo je jeftino, lako dostupno, uređaji koji omogućuju da vozilo ide na metan su jeftini, a emisija štetnih gasova je ravna nuli.

“Fijat” je najveći proizvođač ovih vozila u Evropi.

Elektromobili su, zahvaljujući pre svega “Tesli”, američkom proizvođaču, postali dosta popularni, iako je, recimo, “nisan lif” pre nekoliko godina postao i automobil godine.

Prednost je nulta emisija štetnih gasova, ali su pre problemi nego mane i dalje veoma skupe baterije, dužina punjenja i autonomija vozila, koja je još daleko od one koju imaju vozila s klasičnim pogonom. Ova vozila su i dosta skuplja, pa bez subvencija teško da bi neko, ma koliko ekološki svestan bio, dao za trećinu više novca u odnosu na “običan” automobil. Nije zanemarljivo ni pitanje kako će se dobijati električna energija za vozila. Za ekologe su prihvatljive samo elektrane koje koriste obnovljive izvore energije.

Hibridna vozila su trenutno, čini se, najbolji izbor. Zadovoljavaju sve eko-norme, sve su pristupačnija kupcima, a zahvaljujući “Tojoti” osvajaju i kategoriju vozila koja su bila rezervisana samo za moćne dizel i benzinske motore.

Tako je “Tojota” u Frankfurtu predstavila i “rav 4” sa hibridnim pogonom, pa sada Japanci imaju skoro celu gamu vozila na sva tri pogona. Najčuvenije vozilo iz hibridne porodice je “tojota prijus”, koja je prodata u više miliona primeraka širom planete.

Sunčeva energija bi bila idealna, vozila na ovaj pogon već postoje, lete i avioni, ali je sve to još daleko od komercijalne upotrebe.

Po mnogima, prvi favorit za pogon u bliskoj budućnosti je - vodonik.

I opet “Tojota”! Taj japanski proizvođač, koji je predvodnik vozila sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom, smatra da su automobili na vodonik zasada vrhunac.

Novi direktor “Tojote” za Evropu Johan van Zil rekao je da pitanje nije ako, nego kada će tehnologija zasnovana na sagorevanju vodonika postati osnovna u auto-industriji.

“Tojota” u Evropi očekuje prodaju od 50 do 100 automobila “mirai” ove i iduće godine, a 47 ih je već naručeno. Zasada se taj model prodaje samo u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Danskoj i Belgiji, gde “Tojota” radi na opremanju pumpnih stanica za snabdevanje vozila vodonikom.

“Tojota” je na Starom kontinentu prošle godine prodala 880.000 automobila, što je za tri odsto više nego godinu ranije. Dvadeset odsto vozila bili su hibridi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik