Nema dovoljno para za subvencije agraru

Bez autora
Oct 08 2015

Zbog nedostatka para u državnom budžetu, 212.000 gazdinstava u Srbiji ostalo je bez subvencija za biljnu proizvodnju. Podsticaji od 6.000 dinara po hektaru ne isplaćuju se poslednjih pola godine, što je dovelo do početka traljave i siromašne setve. Država na ime subvencije u biljnoj proizvodnji isplaćuje 6.000 dinara po hektaru i po tri hiljade za gorivo i đubrivo. Poljoprivrednici, od ove godine, podsticaje mogu da dobiju za 20 hektara zemlje, a ne kao ranije za 100. Nedostaje 6,9 milijardi dinara za isplatu ovih subvencija, priča Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. Nedostaju pare u budžetu, jer nisu isplanirali, a trebalo je da bude novca. Znali su koliko ima hektara zemlje u registru. Niko tu ne vidi, nažalost, problem. Ali nama su potrebne pare za jesenju setvu, repromaterijal, za primenu agrotehnike. Poljoprivrednici sad treba da ulože novac u to, a ne za dva meseca. Umesto da podstaknu proizvodnju, oni nas unazađuju. Sigurno je da ovo neće biti prvi put da bude sirotinjska setva.

Zbog nedostatka para u državnom budžetu, 212.000 gazdinstava u Srbiji ostalo je bez subvencija za biljnu proizvodnju. Podsticaji od 6.000 dinara po hektaru ne isplaćuju se poslednjih pola godine, što je dovelo do početka traljave i siromašne setve.

Država na ime subvencije u biljnoj proizvodnji isplaćuje 6.000 dinara po hektaru i po tri hiljade za gorivo i đubrivo. Poljoprivrednici, od ove godine, podsticaje mogu da dobiju za 20 hektara zemlje, a ne kao ranije za 100.

- Nedostaje 6,9 milijardi dinara za isplatu ovih subvencija - priča Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.

- Nedostaju pare u budžetu, jer nisu isplanirali, a trebalo je da bude novca. Znali su koliko ima hektara zemlje u registru. Niko tu ne vidi, nažalost, problem. Ali nama su potrebne pare za jesenju setvu, repromaterijal, za primenu agrotehnike. Poljoprivrednici sad treba da ulože novac u to, a ne za dva meseca. Umesto da podstaknu proizvodnju, oni nas unazađuju. Sigurno je da ovo neće biti prvi put da bude sirotinjska setva.

Na svu muku, koju im država dodatno otežava, mnoge ratare je teško pogodila i ovogodišnja suša. Rod mnogih kultura je prepolovljen, što je dodatno finansijski uništilo poljoprivrednike.

Iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili komentar kada će isplata subvencija za biljnu proizvodnju biti nastavljena i zbog čega je došlo do zastoja.

- Za subveniciju je prijavljeno 1,65 miliona hektara, što je gotovo polovina poljoprivrednog zemljišta s kojim Srbija raspolaže - priča Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

- Mera koju su nadležni doneli je obična brljotina, jer su predvideli samo 2,72 miliona dinara za hektare, a potrebno je 9,8 milijardi dinara. Isplaćeno je tek nešto manje od 49.000 gazdinstava. I to što su namenili za gorivo i đubrivo neće biti dovoljno. Država može da isplaćuje dok ima para, ali bi trebalo uraditi rebalans budžeta, da se ne sramotimo pred poljoprivrednicima.

Počela setva

Optimalni rok za jesenju setvu pšenice i ječma je počeo. Kako kaže Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito Srbije, praksa kod nas je da se seje do kraja novembra, čak i početka decembra. Ipak, naučni rokovi kažu da setvu treba završiti do 10. novembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik