Žensko preduzetništvo potencijalni pokretač razvoja Srbije

Bez autora
Oct 08 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nastoje da ženama pruže podršku i da ih podstiču na to da se bave biznisom kako bi bile jedan od pokretača privrednog razvoja zemlje. Mihajlović je, prilikom predstavljanja programa podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji "Žene u biznisu", koji su organizovali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banka Inteza, iznela podatak da su žene u preduzetništvu u Srbiji zastupljene sa svega 30 odsto. Ona je, izrazivši zahvalnost predstavnicima EBRD-a na pomoći u razvoju i podsticanju ženskog preduzetništva, navela da naša zemlja ceni svaki napor i svaki projekat koji može da nam pomogne na tom planu. Mihajlović je ujedno iznela uverenje da će i u novim programima, o kojima je bilo reči sa predsednikom EBRD-a nedavno u Beogradu, biti prostora za još projekata ženskog preduzetništva.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nastoje da ženama pruže podršku i da ih podstiču na to da se bave biznisom kako bi bile jedan od pokretača privrednog razvoja zemlje.

Mihajlović je, prilikom predstavljanja programa podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji "Žene u biznisu", koji su organizovali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banka Inteza, iznela podatak da su žene u preduzetništvu u Srbiji zastupljene sa svega 30 odsto.

Ona je, izrazivši zahvalnost predstavnicima EBRD-a na pomoći u razvoju i podsticanju ženskog preduzetništva, navela da naša zemlja ceni svaki napor i svaki projekat koji može da nam pomogne na tom planu.

Mihajlović je ujedno iznela uverenje da će i u novim programima, o kojima je bilo reči sa predsednikom EBRD-a nedavno u Beogradu, biti prostora za još projekata ženskog preduzetništva.

Prema njenim rečima, važno je da se ženama pomogne i da se podstiču da otvaraju biznise kako bi se kod njih stvorio duh preduzetništva.

Mihajlović je ukazala na to da su žene u Srbiji danas u manjem procentu vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i kompanija, kao i da su manje plaćene od muškaraca.

Takođe, kako je dodala, važno je da se omogući da žene budu više uključene i u politički život.

Prisutnima su se obratili i direktor Kancelarije EBRD-a u Srbiji Danijel Berg, predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić i viši program menadžer Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) Marija Lingman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik