Potpisan zajam sa IBRD za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja

Bez autora
Oct 08 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i regionalni direktor Svetske banke (SB) za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin potpisali su juče zajam za Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja u iznosu od 89,5 miliona evra. U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je potpisivanje upriličeno u okviru planiranih bilateralnih susreta na godišnjoj skupštini Odbora guvernera MMF-a i Svetske banke, uz prisustvo potpredsednika SB za Evropu i Centralnu Aziju Kirila Milera i izvršnog direktora borda SB i predstavnika Švajcarske konstituence Jorga Fridena. Ovo je treći koncesionalni zajam koji je Vlada Srbije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) tokom ove godine. Sredstva ovog zajma koristiće se za finansiranje Programa politike planiranja, monitoringa i koordinacije aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti i zapošljavanja, Programa za promociju investicija i izvoza, Programa za inovacije i Programa za reformu tržišta rada.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i regionalni direktor Svetske banke (SB) za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin potpisali su juče zajam za Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja u iznosu od 89,5 miliona evra.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je potpisivanje upriličeno u okviru planiranih bilateralnih susreta na godišnjoj skupštini Odbora guvernera MMF-a i Svetske banke, uz prisustvo potpredsednika SB za Evropu i Centralnu Aziju Kirila Milera i izvršnog direktora borda SB i predstavnika Švajcarske konstituence Jorga Fridena.

Ovo je treći koncesionalni zajam koji je Vlada Srbije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) tokom ove godine.

Sredstva ovog zajma koristiće se za finansiranje Programa politike planiranja, monitoringa i koordinacije aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti i zapošljavanja, Programa za promociju investicija i izvoza, Programa za inovacije i Programa za reformu tržišta rada.

Rok otplate ovog zajma je 25 godina, sa periodom počeka od 10 godina, pri čemu prva rata za otplatu dospeva 2026. godine, a poslednja 2040. godine.

Vujović je tokom jučerašnjih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Svetske banke razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji, planiranim strukturnim reformama i daljoj saradnji Vlade Srbije i ove međunarodne finansijske institucije.

Srbija je za dosadašnje rezultate postignute na ovom planu dobila visoke ocene, a najavljena je i poseta predsednika Svetske banke Džim Jong Kima Srbiji, koja treba da ojača dalju saradnju i uspešnu implementaciju strukturnih reformi, uz podršku te banke, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik