Turizam najveći razvojni potencijal Srbije

Bez autora
Oct 08 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je danas na otvaranju 48. međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu da turizam u Srbiji i regionu ima jasnu perspektivu. Ljajić je istakao da je uloga turizma višestruka, uz napomenu da turizam, osim što pokazuje stanje u društvu, doprinosi i stabilnosti u regionu. On je naveo da je zemlja partner sajma ove godine Crna Gora, što nije slučajno, jer sa tom državom postoji dobra saradnja, pri čemu posebno uspešno, na strateškom nivou, sarađuju ministarstva turizma dveju zemalja. Potpredsednik Vlade je ukazao na to da su turistički potencijali Vojvodine takođe značajni, i napomenuo da su posete stranih turista Vojvodini u odnosu na prošlu godinu povećane za 11 odsto.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je danas na otvaranju 48. međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu da turizam u Srbiji i regionu ima jasnu perspektivu.

Ljajić je istakao da je uloga turizma višestruka, uz napomenu da turizam, osim što pokazuje stanje u društvu, doprinosi i stabilnosti u regionu.

On je naveo da je zemlja partner sajma ove godine Crna Gora, što nije slučajno, jer sa tom državom postoji dobra saradnja, pri čemu posebno uspešno, na strateškom nivou, sarađuju ministarstva turizma dveju zemalja.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da su turistički potencijali Vojvodine takođe značajni, i napomenuo da su posete stranih turista Vojvodini u odnosu na prošlu godinu povećane za 11 odsto.

Ljajić je naglasio da od celokupne posete Vojvodini 36 odsto gostiju dolazi u Novi Sad, a 15 odsto u Suboticu, što znači da u ta dva grada dolazi više od polovine turista.

On je istakao da se moraju promovisati i drugi gradovi u Vojvodini, kako bi postali atraktivni turistima.

Potpredsednik Vlade je naveo da je dobro što i banje u Srbiji ove godine beleže rast broja turista za približno 20 odsto.

Prema njegovim rečima, značajne rezerve u turističkim potencijalima Srbija ima i u lovnom turizmu, što su potencijali koji bi trebalo da budu iskorišćeni u narednom periodu.

Ljajić je potvrdio da će akcija promocije domaćeg turizma i podele vaučera biti nastavljena i naredne godine, i dodao da će od 1. januara 2016. građani vaučere moći da koriste tokom cele godine.

Postojeća uredba biće promenjena tako što će biti pojednostavljene procedure za dobijanje vaučera, objasnio je on i dodao da će verovatno biti povećan i obuhvat građana koji imaju pravo da koriste vaučere.

Potpredsednik Vlade je najavio da će resorno ministarstvo nastaviti sa projektima razvoja turističke infrastrukture, i podsetio na to da je ove godine u Vojvodini finansirano 16 takvih projekata ukupne vrednosti 77,7 miliona dinara.

Na ovogodišnjem sajmu turizma učestvuje više od 100 izlagača, a svoju ponudu predstavljaju turističke organizacije iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik