Poreski alarm zazvonio 750 puta

Bez autora
Oct 11 2015

Za više od dva meseca, koliko je u funkciji internet adresa "Poreski alarm", gde se mogu prijaviti poreske nepravilnosti, odazvalo se oko 750 građana. Na taj način, kažu u Poreskoj upravi, građani pomažu kontroli. To je, ističu, posebno važno jer se, zbog ograničenog broja inspektora i velikih troškova, vodi računa da svaki izlazak na teren bude opravdan.Neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i druge poreske nepravilnosti koje uočite, možete da prijavite nadležnima putem interneta. Alarmiranjem poreskih službenika pomažete bolju naplatu poreza i borbu protiv sive ekonomije.

Za više od dva meseca, koliko je u funkciji internet adresa "Poreski alarm", gde se mogu prijaviti poreske nepravilnosti, odazvalo se oko 750 građana. Na taj način, kažu u Poreskoj upravi, građani pomažu kontroli. To je, ističu, posebno važno jer se, zbog ograničenog broja inspektora i velikih troškova, vodi računa da svaki izlazak na teren bude opravdan.

Neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i druge poreske nepravilnosti koje uočite, možete da prijavite nadležnima putem interneta. Alarmiranjem poreskih službenika pomažete bolju naplatu poreza i borbu protiv sive ekonomije.

Miroslav Đinović iz Poreske uprave kaže da su izvršili preko 300 kontrola i pokazalo se da su utvrđene nepravilnosti u 30 odsto slučajeva.

"Nismo postupili po svim prijavama iz razloga što je svaka prijava bila predmet analize rizika u centrali poreske uprave i tamo gde smo mi smatrali da treba postupiti, postupili smo", kaže Đinović.

Ipak, nisu svi spremni da prijave kršenje zakona. Najnovija statistika upozorava da čak 81 odsto građana ne bi prijavilo kafić u kome ne dobija fiskalni račun. Poslodavca kod kojeg rade na crno, ne bi prijavilo njih 69 odsto, dok 61 odsto privrednika ne bi prijavilo nelojalnu konkurenciju. Strahuju da bi time sebi stvorili problem, ali i ne veruju da će reagovati državni organi.

"Ja neću više biti ohrabren zato što sam i u prošlosti prijavljivao, pa nisam imao nikakvu reakciju poreskog organa. Da li se sećate u prošlosti da je čak kod nas propisivano da će se dobijati i neka lutrija kad neko donese fiskalni račun, bilo je mnogo pokušaja koji su se posle određenog vremena ohladili", kaže ekonomista Milan Kovačević.

Hladi se i poverenje u odlučnost države da suzbije sivu ekonomiju, čime bi povećala i naplatu poreza. Od decembra 2014. do sada poverenje je palo sa 63 na 54 odsto.

"Naš budžet dnevno, po našim procenama, gubi osam miliona evra, odnosno tri milijarde evra na nivou godine. To bi bi bio jedan veći putni koridor, to bi bile plate recimo za sve lekare i prosvetne radnike i još bi nam ostalo da prepolovimo budžetski deficit", rekao je Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Neophodno je da država pošalje jak signal da se siva zona i neplaćenje poreza ne isplate.

Ako želite da prijavite rad na crno, izbegavanje plaćanja poreza i druge slične nepravilnosti, to možete učiniti na sajtu www.poreskialarm.rs. Prijava je anonimna i treba da sadrži naziv objekta, adresu i kratak opis nepravilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik