Predlog zakona o energetici dobio zeleno svjetlo

Bez autora
Oct 12 2015

Zakonodavni odbor predložio je danas Skupštini da usvoji Predlog zakona o energetici. Na sjednici je sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, koje je predlagač, još jednom usaglašen tekst zakona i prihvaćene su izmjene koje su postale sastavni dio tog dokumenta. Predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prethodnih sedmica su više puta pozvali Zakonodavni odbor da prilikom razmatranja Predloga zakona o energetici uzme u obzir ustavno određenje da se radi o aktu koji definiše materijalne obaveze građana, zbog čega mora biti usvojen kvalifikovanom većinom, odnosno glasovima 41 poslanika crnogorskog parlamenta.

Zakonodavni odbor predložio je danas Skupštini da usvoji Predlog zakona o energetici.

Na sjednici je sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, koje je predlagač, još jednom usaglašen tekst zakona i prihvaćene su izmjene koje su postale sastavni dio tog dokumenta.

Predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prethodnih sedmica su više puta pozvali Zakonodavni odbor da prilikom razmatranja Predloga zakona o energetici uzme u obzir ustavno određenje da se radi o aktu koji definiše materijalne obaveze građana, zbog čega mora biti usvojen kvalifikovanom većinom, odnosno glasovima 41 poslanika crnogorskog parlamenta.

Predstavnik MANS-a, Ines Mrdović, saopštila je danas da Ustav propisuje da većinom glasova svih poslanika Skupština donosi zakone kojima se uređuju materijalne obaveze građana.

"U tom smislu da pozovem poslanika na poštovanje nesporne ustavne norme da je za usvajanje zakona o energetici potrebna kvalifikovana većina", kazala je Mrdović.

Predsjednik Zakonodavnog odbora i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Džavid Šabović, rekao je da to nije sporno i da su se članovi tog skupštinskog tijela složili da to bude kvalifikovana većina.

Zakonodavni odbor je nadležan za donošenje odluke o tome na koji način će se glasati za taj zakon u parlamentu i da li će biti potrebna kvalifikovana ili većina od trenutno prisutnih poslanika na plenumu.

Predlog zakona o energetici bio je prije mjesec na dnevnom redu vanredne sjednice i naknadno je povučen i ponovo uvršten na dnevni red redovnog zasjedanja.

Prethodno je Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio parlamentu da usvoji Predlog zakona o energetici.

Predlog zakona o energetici je, kako smatraju u Vladi, sistemski i zahtjevan sa aspekta zadovoljavanja evropskih standarda i trasponovanja Trećeg energetskog paketa, kao i zahtjeva tržišta i potrošača po tom pitanju.

Zakonom se nudi viši stepen zaštite krajnjih kupaca električne energije i energenata i bolja informisanost o njihovim pravima, mogućnost da djelatnost snabdijevanja strujom ili gasom obavlja snabdjevač iz članica EU ili energetske zajednice, kao i ograničenja za povećavanje cijena električne energije za male kupce do 2019. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik