Poslodavci bez procjene biznisa

Bez autora
Oct 12 2015

Rast biznisa u narednih pet godina, prema Anketi poslodavaca koju je sproveo Zavod za zapošljavanje (ZZZ), očekuje njih 34,6 odsto, dok veliki broj ili 40,2 odsto ne može dati preciznu procjenu zbog, kako su naveli, niza nepoznanica. U cjelini posmatrajući, kako se navodi, može se govoriti o evidentnom optimizmu poslodavaca, posebno što je 34,6 odsto reklo da očekuje rast biznisa, a 4,1 odsto njegovo smanjenje. Umjeren je broj onih koji očekuju stagnaciju, odnosno održavanje postojećeg nivoa biznisa, njih 18,4 odsto, navodi se u Anketi poslodavaca 2014/2015 u dijelu koji se odnosi na procjenu perspektive biznisa na srednji rok. Kod srednjih preduzeća je, kako se dodaje, najviše onih koja u narednih nekoliko godina očekuju rast biznisa 42 odsto, dok je kod velikih to najmanje, odnosno 28,6 odsto.

Rast biznisa u narednih pet godina, prema Anketi poslodavaca koju je sproveo Zavod za zapošljavanje (ZZZ), očekuje njih 34,6 odsto, dok veliki broj ili 40,2 odsto ne može dati preciznu procjenu zbog, kako su naveli, niza nepoznanica.

U cjelini posmatrajući, kako se navodi, može se govoriti o evidentnom optimizmu poslodavaca, posebno što je 34,6 odsto reklo da očekuje rast biznisa, a 4,1 odsto njegovo smanjenje.

„Umjeren je broj onih koji očekuju stagnaciju, odnosno održavanje postojećeg nivoa biznisa, njih 18,4 odsto“, navodi se u Anketi poslodavaca 2014/2015 u dijelu koji se odnosi na procjenu perspektive biznisa na srednji rok.

Kod srednjih preduzeća je, kako se dodaje, najviše onih koja u narednih nekoliko godina očekuju rast biznisa 42 odsto, dok je kod velikih to najmanje, odnosno 28,6 odsto.

Stav poslodavca prema svom biznisu veoma je važan za, kako se navodi u Anketi, budućnost biznisa u cjelini, tim prije, što je iz teorije i prakse poznato da se najveće ekonomske i društvene koristi , odnosno rast produktivnosti i broj novih radnih mjesta, ostvaruju kod onih biznisa koji rastu, od mikro i malih u srednje i od srednjih u velike.

„Takođe, istraživanja razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) u razvijenim i preduzetničkim ekonomijama, pokazuju da od ukupnog broja MSP samo mali broj njih raste, od pet do deset odsto“, pokazala je Anketa.

S druge strane, prvi preduslov za pokretanje rasta je da poslodavac optimistički gleda na budućnost svog biznisa.

„Najoptimističnije viđenje perspektive svog biznisa u narednih nekoliko godina imaju poslodavci iz djelatnosti poljoprivrede, 75 odsto anketiranih, djelatnosti umjetnost, zabava i rekreacija 61,5 odsto i djelatnosti obrazovanja, 60 odsto“, navodi se u Anketi i dodaje da kod njih nije bilo onih koji očekuju smanjenje biznisa.

Kod djelatnosti koje su najzastupljenije u Anketi i kod kojih je pretežan broj zaposlenih, u trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu i prerađivačkoj indsutriji, očekivanja u pogledu svog biznisa su na nivou navedenog prosjeka.

Kao glavno ograničenje za razvoj biznisa, ocjenjujući ga sa jedan kao važno ograničenje, sa dva kao manje važno i sa tri kao nevažno, poslodavci su, kao i prethodne godine, ocijenili prisutne teškoće u obezbjeđivanju finansijskih sredstava i visoke kamatne stope na kredite.

„Ostala ograničenja poslodavci su ocijenili kao manje važna ili nevažna, a odnose se na nedovoljnu spremnost da se suprotstavimo konkurenciji i na teškoće u obezbjeđenju adekvatne radne snage“, dodaje se u Anketi.

Anketiran je uzrok od 716 poslodavaca iz realnog sektora koji zapošljavaju oko 30 hiljada radnika. Uzrok predstavlja tri odsto aktivnih poslodavaca i 17,5 odsto ukupne registrovane zaposlenosti, a obuhvaćene su sve opštine u Crnoj Gori i preduzeća svih veličina.

ZZZ već desetak godina, kao redovnu aktivnost, sprovodi Anketu poslodavaca. Dobijeni rezultati se koriste prilikom projektovanja raznih mjera i programa aktivne politike zapošljavanja, kojim su obuhvaćena iskustva poslodavaca o najvažnijim pitanjima o radnoj snazi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik