Lorencin najavio povećanje ulaganja u turizam za 40 posto

Bez autora
Oct 12 2015

Investicije u turizmu ove su godine dosegnule gotovo 500 milijuna eura, a iduće bi godine trebale porasti za oko 40 posto ili na 676 milijuna eura s obzirom na planove turističkih tvrtki iz privatnog i javnog sektora i županija, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin. Od ukupnih 676 milijuna eura oko 376 milijuna investirale bi turističke tvrtke odnosno privatni sektor, kod kojeg je i veći rast investicija od javnog u odnosu na ovu godinu, kazao je Lorencin na konferenciji za novinare. Među tvrtkama najviše planiraju ulagati umaški Istraturist, rovinjska Maistra, Valamar Riviera, pulski Arenaturist, ACI, opatijski Liburnia Riviera Hoteli i druge, rekao je ministar.

Investicije u turizmu ove su godine dosegnule gotovo 500 milijuna eura, a iduće bi godine trebale porasti za oko 40 posto ili na 676 milijuna eura s obzirom na planove turističkih tvrtki iz privatnog i javnog sektora i županija, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

Od ukupnih 676 milijuna eura oko 376 milijuna investirale bi turističke tvrtke odnosno privatni sektor, kod kojeg je i veći rast investicija od javnog u odnosu na ovu godinu, kazao je Lorencin na konferenciji za novinare. Među tvrtkama najviše planiraju ulagati umaški Istraturist, rovinjska Maistra, Valamar Riviera, pulski Arenaturist, ACI, opatijski Liburnia Riviera Hoteli i druge, rekao je ministar.

Među županijama pak u turizam najviše planira ulagati Varaždinska županija, 61 milijun eura, što je Lorencin objasnio vlasništvom te županije nad Varaždinskim toplicama, za čiju je obnovu pripremljen projekt i spreman je za natječaje za EU fondove. S predviđenim ulaganjima od 50 milijuna eura iduće godine slijedi grad Zagreb, a u prvih pet su još Šibensko-kninska županija s 26 milijuna eura planiranih ulaganja, Istarska s 22 milijuna eura te Virovitičko-podravska s 20 milijuna eura.

Kao posebno dobre primjere izdvojio je Hotele Plat koji su vlastitim sredstvima, bez pomoći države, izašli iz predstečajne te našli investitora na natječaju, ali i Kupare za čiju je revitalizaciju obvezujući natječaj završio krajem prošlog tjedna.

Kupari su dobar primjer kako smo utrli put u načine rješavanja problematike bivše vojne imovine i suradnje s drugim ministarstvima, brojnim drugim institucijama i lokalnom upravom na vrlo različitim i kompleksnim imovinsko-pravnim i drugim pitanjima, što je i razlog zašto je to trajalo sve oko dvije godine, kazao je Lorencin. Očekuje stoga, kako kaže, bar jednu ponudu za Kupare, za koji će se obvezujuće ponude otvoriti u ponedjeljak poslijepodne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik