Suhad Ećo: Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH treba poboljšati

Bez autora
Oct 13 2015

Član Upravnog odbora Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH i vlasnik jedne od najbrže rastućih kompanija u BiH Ećo Company smatra da je Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH potrebno poboljšati te je iznio i konkretne prijedloge kako to učiniti.Trenutno važeće porezne olakšice stimuliraju proizvodnju i izvoz kao osnove realnog sektora što se pozitivno odražava i na otvaranje radnih mjesta u trgovini i uslužnim djelatnostima. Mislim da govorim ispred svih privrednika u FBiH kada kažem da bi cilj donošenja novog zakona trebao biti privlačenje novih investitora, izgradnja novih fabrika, rast i razvoj domaće privrede i kao efekat svega toga nova radna mjesta, smatra Ećo.

Član Upravnog odbora Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH i vlasnik jedne od najbrže rastućih kompanija u BiH Ećo Company smatra da je Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH potrebno poboljšati te je iznio i konkretne prijedloge kako to učiniti.

Trenutno važeće porezne olakšice stimuliraju proizvodnju i izvoz kao osnove realnog sektora što se pozitivno odražava i na otvaranje radnih mjesta u trgovini i uslužnim djelatnostima.

"Mislim da govorim ispred svih privrednika u FBiH kada kažem da bi cilj donošenja novog zakona trebao biti privlačenje novih investitora, izgradnja novih fabrika, rast i razvoj domaće privrede i kao efekat svega toga nova radna mjesta", smatra Ećo.

On naglašava da je u Nacrtu Zakona, između ostalog, sporno ukidanje povlastica za firme koje su izvozile više od 30 posto svojih proizvoda i usluga izvan BiH, kao i uslovi koje porezni obveznik mora ispunjavati da bi dvostruki iznos bruto plaće isplaćene novoprimljenim zaposlenicima bio porezno priznat kao rashod.

"Davali smo prijedloge reinvestiranja dobiti u osnovnu djelatnost. Ako privrednici investiraju u nove tehnološke linije ili u otvaranje novih radnih mjesta to bi bio jedan sasvim opravdan razlog za olakšice. Tu je i jedan set olakšica za finansiranje sportskih klubova i slično", dodaje Ećo.

Također napominje da zemlje u regionu imaju mnogo povoljnije uslove koje privlače strane investicije dok mi taj trend ne pratimo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik