Početak proizvodnje u rudniku Ljubija

Bez autora
Oct 13 2015

Akcionarsko društvo "Rudnici željezne rude Ljubija" Prijedor danas su pokretanjem pogona proizvodnje šampinjona krenuli u obnovu djelatnosti koja je bila sastavni dio nekadašnjeg privrednog giganta. Proizvodnja šampinjona počela je u prostoru koji je smješten u predviđenom atomskom skloništu i u kojem su se oni i ranije proizvodili. Iskoristili smo postojeći resurs, a u ovom tunelu površine 300 metara kvadratnih u kojem u jednom turnusu kako mi od milja kažemo može da 'nasadi' oko 1.000 vreća sa prinosom od pet kilograma po vreći. Ciklus vegetacije traje 45 dana, a u toku godine može se napraviti šest ciklusa, što znači da bi se prinosi po jednom mogli kretati oko pet tona šampinjona, izjavio je direktor AD "RŽR Ljubija" Prijedor Stanko Vujković.

Akcionarsko društvo "Rudnici željezne rude Ljubija" Prijedor danas su pokretanjem pogona proizvodnje šampinjona krenuli u obnovu djelatnosti koja je bila sastavni dio nekadašnjeg privrednog giganta, javlja Anadolu Agency (AA).

Proizvodnja šampinjona počela je u prostoru koji je smješten u predviđenom atomskom skloništu i u kojem su se oni i ranije proizvodili.

"Iskoristili smo postojeći resurs, a u ovom tunelu površine 300 metara kvadratnih u kojem u jednom turnusu kako mi od milja kažemo može da 'nasadi' oko 1.000 vreća sa prinosom od pet kilograma po vreći. Ciklus vegetacije traje 45 dana, a u toku godine može se napraviti šest ciklusa, što znači da bi se prinosi po jednom mogli kretati oko pet tona šampinjona", izjavio je direktor AD "RŽR Ljubija" Prijedor Stanko Vujković.

On je dodao da su unaprijed prodali prinose iz prvog turnusa i napomenuo da će ih iduće sedmice posjetiti kupci iz EU koji su zainteresovani za otkup.

Prema njegovim riječima oni su zainteresovani za kupovinu kompletne količine koja bi se proizvodila u svih šest tunela s kojim preduzeće raspolaže, čime bi im godišnje isporučivali 150 tona šampinjona.

Na poslovima uzgoja šampinjona zaposlen je jedan radnik, dok će ih kad pristigne "berba" angažovati još tri, a očekivanja su da će ih biti zaposleno 20  kada se bude krenulo sa proizvodnjom ove vrste gljive u svih šest tunela.

Vujković je rekao da su u čišćenje i uređenje tunela i rekonstrukciju električne energije u njemu uložili 10 hiljada KM i naglasio da će troškovi prvim "nasadom" šampinjona biti otplaćeni.

Najavio je da je sljedeći profitni centar njihovog preduzeća proizvodnja biomase za potrebne prijedorske "Toplane".

"Uradili smo dobar dio projektne dokumentacije elaborata za sječu na našim staništima, na kojim je izvršena eksploatacija rude, a radimo projektnu dokumentaciju za sadnju brzo rastućeg drveća koji služi za proizvodnju biomase", rekao je on.

Na novinarsko pitanje kada će doći do privatizacije njihovog preduzeća o kojoj se govori već nekoliko godina, Vujković je odgovorio da još nema konkretnih  informacija.

"Vlada RS vodi intenzivne pregovore sa potencijalnim kupcima o prodaji državnog kapitala u našem preduzeću i znam da to ide svojim tokom i onako kako svi očekujemo", kazao je on.

Vrijednost kapitala AD "RŽR Ljubija" Prijedor iznosi oko 51 milion KM, a rezerve željezne rude na njegovim rudištima procenjena je na 20 miliona tona.

Procjene su da bi se sa početkom eksploatacije rude na ljubijskom području otvorilo 300 novih radnih mjesta.

 Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić ocjenio je da pokretanje pogona proizvodnje šampinjona u Ljubiji nije toliko značajan, ali je  naglasio da je lijep primjer, jer se traže sporedne djelatnosti.

"Ovom i drugim sporednim djelatnostima i sada, a naročito ubuduće treba da se stvori neka nova vrijednost koja će omogućiti nova zapošljavanja.Ubjeđen sam da će ovo biti uspješan posao i siguran sam da će svakog čovjeka kojeg zaposle biti dobitak za Ljubiju, Prijedor i RS", istakao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik