1.000 firmi iz Srbije u ofšor zonama

Bez autora
Oct 14 2015

U Srbiji posluje više od 1.000 preduzeća čiji su osnivači iz najpoznatijih ofšor-zona, od Kipra, preko Devičanskih Ostrva i Maršalskih Ostrva do Paname. Prema najnovijiim podacima Agencije za privredne registre, najviše ovakvih preduzeća je registrovano na Kipru.U ovoj ofšor-zoni su vlasnici 785 firmi koje posluju u Srbiji, na Britanskim Devičanskim Ostrvima ima ih 147, a na Sejšelima 19. Koliko zbog toga godišnje gubi srpski budžet stručnjaci kažu da ne mogu proceniti, ali je činjenica da ove firme godišnje u poreske rajeve iz Srbije prenesu i do tri milijarde evra (podatak za 2011).

U Srbiji posluje više od 1.000 preduzeća čiji su osnivači iz najpoznatijih ofšor-zona, od Kipra, preko Devičanskih Ostrva i Maršalskih Ostrva do Paname.

Prema najnovijiim podacima Agencije za privredne registre, najviše ovakvih preduzeća je registrovano na Kipru. U ovoj ofšor-zoni su vlasnici 785 firmi koje posluju u Srbiji, na Britanskim Devičanskim Ostrvima ima ih 147, a na Sejšelima 19. Koliko zbog toga godišnje gubi srpski budžet stručnjaci kažu da ne mogu proceniti, ali je činjenica da ove firme godišnje u poreske rajeve iz Srbije prenesu i do tri milijarde evra (podatak za 2011).

Ofšor-kompanije jesu legalan način poslovanja, ali i mnogo jeftiniji i lakši nego što je to u zemljama koje ne slove za poreske rajeve. I EU je počela borbu protiv njih.

- Ofšor-kompanija vam može pomoći da legalno izbegnete poreze i druge prepreke u poslovanju. Bez ikakvih ograničenja tamo možete podizati novac, transferisati ga na druge račune, kupovati preduzeća i trgovati robom. Motiv za osnivanje kompanija u ovakvim zonama može da bude i prikrivanje pravog vlasnika. I sve to za male pare. Takođe, vlasnik firme iz ofšor-zone pri njenoj prodaji ne plaća porez na kapitalnu dobit od 20 odsto u proseku - kaže izvor “Blica” dobro upućen u ofšor poslovanje.

Prema rečima našeg sagovornika, Kipar je sve manje poželjna ofšor-zona zbog ulaska u EU, jer sada i tamo firme moraju da plaćaju porez na dobit.
 
Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da bi Srbija mogla da zadrži dobar deo novca koji ostaje poreskim rajevima tako što bi pojednostavila poslovanje.

- Na Kipru plaćate bez ograničenja, a u Srbiji vam traže opravdanje i izjavu o svrsi i kad plaćate i kad šaljete novac - kaže Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik