Podrška za podizanje konkurentnosti firmi

Bez autora
Oct 15 2015

Male i srednje firme osim nelikvidnosti muči i nedostatak odgovarajućeg kadra i konsultantske podrške prilikom realizacije razvojnih programa zbog čega je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula program podrške vrijedan 2,65 miliona evra.Iz pretpristupnih fondova EU obezbijeđena su dva miliona, a ostatak novca uložiće firme koje učestvuju u projektu. Prezentacija projekta obavljena je juče u Privrednoj komori RS u Banjaluci na kojem su privrednicima predstavljene mogućnosti za korišćenje podrške, ali i definisani problemi sa kojima se suočavaju u poslovanju.

Male i srednje firme osim nelikvidnosti muči i nedostatak odgovarajućeg kadra i konsultantske podrške prilikom realizacije razvojnih programa zbog čega je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula program podrške vrijedan 2,65 miliona evra.

Iz pretpristupnih fondova EU obezbijeđena su dva miliona, a ostatak novca uložiće firme koje učestvuju u projektu. Prezentacija projekta obavljena je juče u Privrednoj komori RS u Banjaluci na kojem su privrednicima predstavljene mogućnosti za korišćenje podrške, ali i definisani problemi sa kojima se suočavaju u poslovanju. Istaknuto je da se mala i srednja preduzeća najčešće suočavaju sa problemom nedostatka odgovarajućeg kadra i poteškoćama prilikom proširenja proizvodnog asortimana zbog zanemarivanja glasa tržišta, primjeni međunarodnih standarda u poslovanju i uvođenju "C" znaka koji je neophodan svim izvozno orijentisanim firmama.

Menadžer Programa za podršku malim i srednjim preduzećima u EBRD Zihrija Hasović kaže da projekat obezbjeđuje firmama logističku pomoć prilikom kreiranja i finansiranja projekata.

- Iz donatorskih sredstava firme dobijaju 50 odsto vrijednosti projekta, a dužne su da same obezbijede ostatak novca i angažuju konsultante koji će im pomoći da riješe probleme u poslovanju - kaže Hasović.

Predstavnici Privredne komore RS su istakli da organizuju razne seminare i konferencije radi animiranja malih privrednih subjekata kako bi bio poboljšan kvalitet njihovog poslovanja koji je trenutno na nezavidnom nivou.

- Većina firmi trebalo bi da iskoristi uspješne primjere preduzeća koja svakodnevno rade na poboljšanju svoje konkurentnosti. Najbolje smjernice za uspješno poslovanje preduzetnici mogu pronaći u uspješnim primjerima iz prakse, a firme koje su već prošle kroz program podrške su "Krajina klas" i "Milteks" iz Banjaluke i "Mega drvo" iz Bijeljine - kazala je Olivera Radić iz Privredne komore RS.

Firma "Milteks", koja već 25 godina proizvodi radnu odjeću, realizovala je desetak velikih projekata uz pomoć donacija i uz podršku Privredne komore RS.

- Ovakvi projekti znače mnogo svakoj proizvodnoj firmi jer je nemoguće biti konkurentan bez nove opreme i informacionih sistema - kaže direktor prodaje "Milteksa" Višnja Popović i dodaje da je ova firma zahvaljujući donaciji 2005. godine uvela informacione sisteme u svoje poslovanje.

Detalji programa

Planirano je da programom podrške malim i srednjim preduzećima do kraja 2016. godine bude obuhvaćeno 130 firmi kojima će podrška u kratkoročnim projektima koji će trajati do četiri mjeseca biti pružena putem domaćih konsultanata. Razvoj 13 firmi kroz dugoročne projekte do 17 mjeseci podržaće međunarodni konsultanti.

Slični projekti koje je EBRD sproveo do sada u BiH obuhvatili su više od 800 firmi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik