Ipak smo u nečemu prvi: Energetska zajednica uvela sankcije BiH

Bez autora
Oct 18 2015

Energetska zajednica jugoistočne Evrope na ministarskom vijeću, koje se danas održava u Tirani, uvela je sankcije Bosni i Hercegovini zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici. Tačnije, BiH nije ispunila obaveze iz Drugog energetskog paketa za gas, iako je rok za primjenu Trećeg paketa istekao 1. januara 2015. Ovo je prvi put da Energetska zajednica uvodi sankcije jednoj zemlji članici. Sankcije će biti na snazi godinu, ali u saopćenju iz Sekretarijata Energetske zajednice nije navedeno šta tačno podrazumijevaju sankcije. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je predstavljao BiH na Ministarskom vijeću, kazao je da je Energetska zajednica uvela određene mjere protiv BiH, koje se ne mogu nazvati sankcijama. Nisam vidio šta piše u saopštenju Energetske zajednice, ali ovo je blaža varijanta od sankcija, a riječ je o tri mjere, pojasnio je Šarović.

Energetska zajednica jugoistočne Evrope na ministarskom vijeću, koje se danas održava u Tirani, uvela je sankcije Bosni i Hercegovini zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici.

Tačnije, BiH nije ispunila obaveze iz Drugog energetskog paketa za gas, iako je rok za primjenu Trećeg paketa istekao 1. januara 2015.

Ovo je prvi put da Energetska zajednica uvodi sankcije jednoj zemlji članici.

Sankcije će biti na snazi godinu, ali u saopćenju iz Sekretarijata Energetske zajednice nije navedeno šta tačno podrazumijevaju sankcije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je predstavljao BiH na Ministarskom vijeću, kazao je za Oslobođenje da je Energetska zajednica uvela određene mjere protiv BiH, koje se ne mogu nazvati sankcijama.

"Nisam vidio šta piše u saopštenju Energetske zajednice, ali ovo je blaža varijanta od sankcija, a riječ je o tri mjere", pojasnio je Šarović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik