Nikad niža kamata na trezorske zapise

Bez autora
Oct 20 2015

Ogromno interesovanje vlasnika kapitala oborilo je kamatnu stopu na posljednjoj aukciji trezorskih zapisa na rekordno niskih 0,82 odsto, čime se RS zadužila po nikad povoljnijim uslovima. Na 35. aukciji trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi "planuli" su svi ponuđeni šestomjesečni zapisi u vrijednosti od deset miliona KM.Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da visina kamatne stope na trezorske zapise u najvećoj mjeri zavisi od raspoložive kratkoročne likvidnosti u finansijskom sektoru.

Ogromno interesovanje vlasnika kapitala oborilo je kamatnu stopu na posljednjoj aukciji trezorskih zapisa na rekordno niskih 0,82 odsto, čime se RS zadužila po nikad povoljnijim uslovima.

Na 35. aukciji trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi "planuli" su svi ponuđeni šestomjesečni zapisi u vrijednosti od deset miliona KM.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da visina kamatne stope na trezorske zapise u najvećoj mjeri zavisi od raspoložive kratkoročne likvidnosti u finansijskom sektoru.

- Banke u trezorskim zapisima vide dobru priliku za ulaganje novca i jako je važno da se održava redovnost u njihovoj otplati kako bi ovaj instrument za premošćavanje kratkoročnih budžetskih neravnoteža i dalje mogao da bude korišćen uz relativno niske kamatne stope - smatra Božić, ali napominje da se trezorskim zapisima ne može riješiti sistemska dugoročna neravnoteža između budžetskih prihoda i rashoda koja se pojavljuje u svim zemljama regiona.

Samo dvadesetak dana ranije prodati su 15 miliona maraka vrijedni trezorski zapisi RS, ali po kamatnoj stopi od 3,2 odsto. Ohrabreni visokom kamatom sa prethodne aukcije, investitori su dostavili ponudu za trezorske zapise čija je vrijednost dostigla 33,61 milion KM, ali nije došlo do istog scenarija koji su očekivali.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je Banjalučka berza obavila odličan posao jer je sukobljavajući ponudu i tražnju hartija od vrijednosti snižavala kamatnu stopu.

- Prošlo zaduženje od 15 miliona KM plaćeno je po rekordno visokoj stopi od 3,2 odsto što je privuklo veliki broj vlasnika novca. Zbog toga je prodaja trezorskih zapisa obavljena po principu licitacije naniže jer je ponuda kapitala 3,3 puta nadmašila raspoloživu količinu hartija od vrijednosti. Banjalučka berza je, na sreću po budžet Srpske, odradila odličan posao pa će ih posljednje zaduženje koštati manje nego inače - istakao je Pavlović.

Ministarstvo finansija RS izvršilo je ove godine devet emisija trezorskih zapisa kojima se zadužilo za 135 miliona KM, a do kraja godine planirana je još jedna - 16. novembra.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je "Glasu Srpske" da je dug Srpske pod kontrolom i da je na nivou od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Dug RS je u poređenju sa BDP-om u 2015. godini niži nego što je to bio na kraju 2005. godine. To su potvrdili i predstavnici opozicije prilikom rasprave u Narodnoj skupštini. RS je po svim međunarodnim kriterijumima u društvu nisko zaduženih zemalja. Dug je apsolutno pod kontrolom i javnim dugom odgovorno upravljamo - istakao je Tegeltija odbacivši stav Direkcije za ekonomsko planiranje BiH da je dug RS u porastu i da ugrožava cijelu BiH.

Limit zaduženja

Ukupno zaduženje emisijom trezorskih zapisa tokom budžetske godine ne smije preći iznos od osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj budžetskoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik