Zakon o ulaganjima za bolje poslovno okruženje

Bez autora
Oct 20 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će zakon o ulaganjima, nakon usvajanja, biti osnovni propis kojim će Vlada nastojati da poboljša poslovno okruženje, uz izjednačavanje statusa stranih i domaćih investitora.Sertić je, predstavljajući predloženo zakonsko rešenje pred Odborom za privredu Skupštine Srbije, istakao da se ovaj zakon direktno tiče podsticanja ulaganja u našu zemlju, i to ne samo stranih, već i domaćih. U praksi su do sada inostrani ulagači imali prednost u odnosu na domaće, ali ovim zakonskim rešenjem se to menja, ukazao je on i dodao da će ulagači koji dobijaju podsticaje imati i definisane obaveze.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će zakon o ulaganjima, nakon usvajanja, biti osnovni propis kojim će Vlada nastojati da poboljša poslovno okruženje, uz izjednačavanje statusa stranih i domaćih investitora.

Sertić je, predstavljajući predloženo zakonsko rešenje pred Odborom za privredu Skupštine Srbije, istakao da se ovaj zakon direktno tiče podsticanja ulaganja u našu zemlju, i to ne samo stranih, već i domaćih.

U praksi su do sada inostrani ulagači imali prednost u odnosu na domaće, ali ovim zakonskim rešenjem se to menja, ukazao je on i dodao da će ulagači koji dobijaju podsticaje imati i definisane obaveze.

Ovaj zakon, kako je objasnio, utire put za novu budućnost Srbije, jer je uslov za reindustrijalizaciju zemlje otvorena tržišna privreda, u kojoj će ljudi i kompanije biti zainteresovani da otvaraju fabrike i donose nove metode upravljanja, tehnologije i znanja.

Ministar je precizirao da su po novom zakonu ulaganja podeljena na ona od nacionalnog značaja i ona koja su od posebnog značaja za lokalnu samoupravu jer, kako je rekao, nije isto kad hoćete da napravite kiosk ili halu od 100 kvadrata.

Prema njegovim rečima, doneta je i uredba kojom su definisane i klasifikovane opštine, budući da je na primer 30 ili 40 zaposlenih u Babušnici ogroman broj, a za Beograd je to vrlo malo.

Najveći interes države jeste da podrži stvaranje dodate vrednosti, a ništa manje nije važan i kredibilitet i ugled ulagača, zbog čega je uvedena kontrola matičnih kompanija, precizirao je ministar.

On je najavio da će biti formiran savet za ekonomski razvoj, dok će biti ugašene Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj, a formirana razvojna agencija Srbije.

Razvojna agencija, kako je naveo, neće donositi odluku o podsticajima kao što je to radila SIEPA, već će to razmatrati savet za ekonomski razvoj koji će kasnije predlog o podsticajima proslediti Vladi na odlučivanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik