Uspješan rezultat TE Pljevlja

Bez autora
Oct 22 2015

Termoelektrana Pljevlja (TE) u 33. godinu rada i poslovanja ulazi sa uspješnim proizvodnim rezultatom, čime je još jednom potvrđen strateški značaj tog objekta za stabilnost crnogorskog elektroenergetskog sistema, saopšteno je iz Elektroprivreda (EPCG). Od početka godine TE Pljevlja je isporučila 1,12 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što predstavlja 100 odsto od plana, navodi se u saopštenju. Direktor TE Pljevlja, Luka Jovanović, rekao je da nakon više od tri decenije taj proizvodni objekat i dalje opravdava poziciju stuba elektroenergetskog sistema. Očekujemo da proizvodni plan bude realizovan, s obzirom na to da je već dostignuto ostvarenje godišnjeg plana od 80 odsto, kazao je Jovanović.

Termoelektrana Pljevlja (TE) u 33. godinu rada i poslovanja ulazi sa uspješnim proizvodnim rezultatom, čime je još jednom potvrđen strateški značaj tog objekta za stabilnost crnogorskog elektroenergetskog sistema, saopšteno je iz Elektroprivreda (EPCG).

“Od početka godine TE Pljevlja je isporučila 1,12 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što predstavlja 100 odsto od plana”, navodi se u saopštenju.

Direktor TE Pljevlja, Luka Jovanović, rekao je da nakon više od tri decenije taj proizvodni objekat i dalje opravdava poziciju stuba elektroenergetskog sistema.

“Očekujemo da proizvodni plan bude realizovan, s obzirom na to da je već dostignuto ostvarenje godišnjeg plana od 80 odsto”, kazao je Jovanović.

Značaj ovog objekta, kako su podsjetili iz EPCG, posebno dolazi do izražaja tokom hidrološki nepovoljnih godina, kakva je bila 2011, kada je ta elektrana ostvarila proizvodni rekord od 1,45 hiljada GWh i podmirila čak 34,4 odsto od ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom.

“Od puštanja u pogon TE Pljevlja je prozvela oko 31,69 hiljada GWh električne energije”, precizirali su iz EPCG.

Ovogodišnji remont je, kako su dodali, uspješno i na vrijeme realizovan, a vrijednost radova je iznosila oko 4,5 miliona eura.

“Kontinuirana ulaganja u taj objekat, koja su dostigla 50 miliona eura za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada elektrane”, saopštili su iz EPCG.

Jovanović je rekao da je ovogodišnji remont podrazumijevao završetak radova na dovođenju kapaciteta sistema rashladne vode na potreban nivo, kroz kondezator turbine, čime su obezbijeđeni uslovi za postizanje maksimalne snage elektrane i u ljetnjim uslovima.

“U prethodnom periodu smo obavili rekonstrukciju kotlovskog postrojenja, zamjenu rotora niskog pritiska, a modernizovan je i sistem upravljanja, čime je snaga elektrane podignuta sa instalisanih 210 megavata (MW) na mogućih 223 MW i to pri istom utrošku i kvalitetu osnovnog proizvodnog inputa”, naveo je Jovanović.

Krajem prošle godine realizovan je i važan projekat, vrijedan oko 8,2 miliona eura, kojim je postignuta apsolutna stabilnost brane Maljevac.

“Potrebno je razmišljati u pravcu izgradnje silosa za skladištenje pepela, kao i stvaranja mogućnosti za njegovu upotrebu u industriji cementa za šta u Pljevljima postoje svi uslovi. Ovaj nus produkt rada termoelektrane moguće je koristiti i kao sirovinu za izradu podloge prilikom izgradnje putne infrastrukture. Takve primjere imamo u značajnom broju razvijenih zemalja”, saopštio je Jovanović.

TE Pljevlja trenutno zapošljava 195 radnika.

“Termoelektranu čine upravo naši radnici, čija posvećenost zahtjevnim radnim obavezama zaslužuje punu pažnju javnosti, jer zahvaljujući njima i ovom objektu, elektroenergetski sistem opstaje kao stabilan, zaključio je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik