CG dobila 35 miliona eura od EU

Bez autora
Oct 25 2015

Evropska unija (EU) je, od 2007. do 2014. godine, Crnoj Gori dodijelila 35 miliona EUR za zaštitu životne sredine. Od tog novca, koji je dodijeljen posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (IPA), opštinama je obezbijeđeno 35 vozila za prikupljanje otpada, kao i 2.363 kontejnera. Na Cetinju, u Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima se unapređuju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a do sada je od novca iz evropskih fondova više od 40 kilometara kanalizacionih cijevi zamijenjeno i izgrađeno za prečišćavanje otpadnih voda, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici. Cilj politike EU u oblasti zaštite životne sredine i klime je, kako se navodi, da promoviše održivi razvoj, privredu sa niskokarbonskim emisijama, kao i efikasno upravljanje resursima i zaštitu životne sredine za buduće generacije.

Evropska unija (EU) je, od 2007. do 2014. godine, Crnoj Gori dodijelila 35 miliona EUR za zaštitu životne sredine.

Od tog novca, koji je dodijeljen posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (IPA), opštinama je obezbijeđeno 35 vozila za prikupljanje otpada, kao i 2.363 kontejnera.

„Na Cetinju, u Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima se unapređuju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a do sada je od novca iz evropskih fondova više od 40 kilometara kanalizacionih cijevi zamijenjeno i izgrađeno za prečišćavanje otpadnih voda“, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

 Cilj politike EU u oblasti zaštite životne sredine i klime je, kako se navodi, da promoviše održivi razvoj, privredu sa niskokarbonskim emisijama, kao i efikasno upravljanje resursima i zaštitu životne sredine za buduće generacije.

„Crna Gora je identifikovala nacionalne prioritetne mjere u sektoru životne sredine, fokusirajući se naročito na investicije u preradu otpadnih voda, vodosnabdijevanje i upravljanje otpadom“, kazali su iz Delegacije EU.

 Kako je saopšteno, pored pružanja podrške u tim prioritetnim oblastima, EU je finansijski podržala i usvajanje i usklađivanje više od 30 zakona i podzakonskih akata, da bi se nacionalno zakonodavstvo uskladilo sa standardima EU.

 Iz Delegacije EU navode da je organizovana i obuka za državne službenike i da je više od 150 osoba na lokalnom i državnom nivou prošlo obuku u cilju kvalitetnijeg pripremanja infrastrukturnih projekata i unapređenja ukupnih kapaciteta za sprovođenje zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine.

„U sklopu projekata podizanja svijesti javnosti realizovani su i brojni obrazovni programi u formi publikacija i kampanja“, kaže se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik