Jakovina u Brodu otvorio kogeneracijsko postrojenje na biomasu

Bez autora
Oct 25 2015

Premda je ono u funkciji već dva mjeseca, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Slavonskom Brodu i službeno otvorio novo, 128 milijuna kuna vrijedno kogeneracijsko postrojenje na biomasu tvrtke Slavonija OIE (Obnovljivi izvori energije). Riječ je o pogonu za koji je kamen temeljac postavljen prije dvije godine, a i izgradila ga je tvornica furnira i parketa Slavonija DI, čiji će biootpad sada biti iskorišten na najbolji mogući način. I u teškim uvjetima krize, drvoprerađivački je sektor pokazivao znanje i sposobnost prilagodbe. Kao Brođanin, sretan sam i ponosan zbog ove velike investicije Slavonije DI. Ova tvrtka ima dugu tradiciju. Drago mi je što je u postrojenje ugrađeno 90 posto domaćeg znanja, rekao je Jakovina. Struju proizvedenu u postrojenju snage 4,6 MW Brođani prodaju HROTE-u, dok 8 megavata toplinske energije koriste za vlastite potrebe, kuhanje trupaca u parnim jamama, za sušare i grijanje prostora.

Premda je ono u funkciji već dva mjeseca, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Slavonskom Brodu i službeno otvorio novo, 128 milijuna kuna vrijedno kogeneracijsko postrojenje na biomasu tvrtke Slavonija OIE (Obnovljivi izvori energije). Riječ je o pogonu za koji je kamen temeljac postavljen prije dvije godine, a i izgradila ga je tvornica furnira i parketa Slavonija DI, čiji će biootpad sada biti iskorišten na najbolji mogući način.

– I u teškim uvjetima krize, drvoprerađivački je sektor pokazivao znanje i sposobnost prilagodbe. Kao Brođanin, sretan sam i ponosan zbog ove velike investicije Slavonije DI. Ova tvrtka ima dugu tradiciju. Drago mi je što je u postrojenje ugrađeno 90 posto domaćeg znanja – rekao je Jakovina. Struju proizvedenu u postrojenju snage 4,6 MW Brođani prodaju HROTE-u, dok 8 megavata toplinske energije koriste za vlastite potrebe, kuhanje trupaca u parnim jamama, za sušare i grijanje prostora.

– Uspješna materijalizacija ideje našeg prvog postrojenja u Strizivojni i prvog takvog projekta uopće u Hrvatskoj dala nam je poticaj za novi poslovni izazov na koji smo odgovorili znanjem, hrabrošću i upornošću. Novo postrojenje donijet će nam energetske uštede i zaradu, njime smo zatvorili čitav proces od trupaca do struje – kazala je direktorica Slavonije DI Martina Ravlić Janković. Ovo je drugi projekt kogeneracijskog postrojenja unutar grupe poduzeća istog vlasnika. Slavonija DI zapošljava 400 djelatnika. Više od  90 posto svog prihoda ostvaruje iz izvoza, a prihod za prošlu godinu iznosio je oko 100 milijuna kuna. Proizvode elemente, parket, ljušteni furnir, otpreske, rezani furnir te namještaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik