Rekordno niska vrednost prometa na „Produktnoj berzi“

Bez autora
Oct 25 2015

Protekla nedelja će ostati upamćena po neslavnom rekordu na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu, obzirom na oklonost da je prometovano svega 198 tona robe ukupne vrednosti 5.992.140 dinara. U odnosu na prethodni nedeljni period to predstavlja 6 puta manji fizički, odnosno finansijski obim prometa. Berba kukuruza se neuobičajeno odužila, tržište pšenice miruje, a ni tržište soje se nije stabilizovalo u ponudi. Nema drugog objašnjenja za tako veliku pasivnost trgovanja u oktobru. Odavno nije toliko dugo trajala berba kukuruza. Vlažno i kišovito vreme ne samo da sprečavaju skidanje useva, već i utiče na kvalitet zrna. U ponudi se sve češće pojavljuje kukuruz van standarda kvaliteta i to u velikoj meri odbija kupce, pre svega izvoznike, koji su zaineresovani za kvalitetniji kukuruz. Prosečna cena kukuruza u protekloj nedelji je iznosila 17,93 dinara za kilogram (16,30 dinara za kilogram bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 0,62 odsto.

Protekla nedelja će ostati upamćena po neslavnom rekordu na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu, obzirom na oklonost da je prometovano svega 198 tona robe ukupne vrednosti 5.992.140 dinara. U odnosu na prethodni nedeljni period to predstavlja 6 puta manji fizički, odnosno finansijski obim prometa. Berba kukuruza se neuobičajeno odužila, tržište pšenice miruje, a ni tržište soje se nije stabilizovalo u ponudi. Nema drugog objašnjenja za tako veliku pasivnost trgovanja u oktobru.

Odavno nije toliko dugo trajala berba kukuruza. Vlažno i kišovito vreme ne samo da sprečavaju skidanje useva, već i utiče na kvalitet zrna. U ponudi se sve češće pojavljuje kukuruz van standarda kvaliteta i to u velikoj meri odbija kupce, pre svega izvoznike,  koji su zaineresovani za kvalitetniji kukuruz. Prosečna cena kukuruza u protekloj nedelji je iznosila 17,93 dinara za kilogram (16,30 dinara za kilogram bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 0,62 odsto. Izvozna kalklucija pod ovakvim okolnostima i dalje nije povoljna po izvoznike koji su zbog toga vrlo pasivni u trgovanju. Rast dolara u odnosu na evro bi mogao da podstakne evropske, pa i srpske izvoznike na veću prisutnost na svetskom tržištu žitarica.

Pšenicom se nije trgovalo u nedelji za nama. Stabilno tržište pšenice ne stvara nervozu na tržištu, pa ni periodi kada se ovom robom iz tih razloga i ne trguje su sve češći. Cena pšenice se od početka žetve kretala u vrlo uskom cenovnom okviru od svega 1,50 dinara za kilogram. Iskustvo prethodnih godina nam govori da kako se približava kraj kalendarske godine tako i cena hlebnog zrna raste. Da li će se takav scenario odigrati i ove, po mnogo čemu specifične godine, videćemo narednih nedelja.

Cena soje na bazi tek jednog realizovanog kupoprodajnog ugovora je registrovana na nivou od 44,55 dinara za kilogram (40,50 dinara za kilogram bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 1,42 odsto.

Suncokretova sačma sa 33% proteina je trgovana po ceni od 29,04 dinara za kilogram (24,20 dinara za kilogram bez PDV).

Rast cene kukuruza i ove nedelje je bio presudan na blagi rast vrednosti PRODEX-a koji u petak, 23. oktobra 2015. godine, iznosi 205,83 indeksnih poena ili svega 0,30 indeksnih poena više u odnosu na pre nedelju dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik