Jelena Ćetković, direktor APIF-a: Do preduzeća za 100 maraka

Bez autora
Oct 26 2015

Uvođenje jednošalterskog sistema u RS, kojim su znatno smanjene procedure, troškovi i vrijeme potrebno za otvaranje firme jedna je od najvećih reformi u Srpskoj od rata s ciljem poboljšanja stanja u privredi.Rekla je to direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Jelena Ćetković i dodala da je jednošalterski sistem, koji je počeo sa radom 1. decembra 2013. godine, omogućio da privrednik prilikom registracije firme sve može obaviti na jednom mjestu.

Uvođenje jednošalterskog sistema u RS, kojim su znatno smanjene procedure, troškovi i vrijeme potrebno za otvaranje firme jedna je od najvećih reformi u Srpskoj od rata s ciljem poboljšanja stanja u privredi.

Rekla je to direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Jelena Ćetković i dodala da je jednošalterski sistem, koji je počeo sa radom 1. decembra 2013. godine, omogućio da privrednik prilikom registracije firme sve može obaviti na jednom mjestu.

Istakla je da je samim tim što je smanjen broj procedura, smanjen i broj i institucija koje privrednik mora da obiđe, kao i novčani iznos koji plaća za registraciju.

- Privrednik više nema 11 koraka pri registraciji firme nego je to smanjeno na pet - kazala je ona i dodala da je sada dovoljno da privrednik dođe na šalter Agencije u bilo kojoj od 11 lokacija u RS, gdje obavlja sve u vezi sa registracijom.

Pored Banjaluke, prijem zahtjeva za registraciju firme se vrši i u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Modriči, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Sokocu, Foči i Trebinju.

- Sada je društvo sa ograničenom odgovornošću moguće osnovati za manje od 100 KM. Taksa je u potpunosti ukinuta, osnivački ulog je jedna KM, naknada APIF-u 35 KM i trošak izrade pečata. To je sve što je potrebno za otpočinjanje biznisa - kazala je Ćetkovićeva.

Ona je istakla da, ipak, svi problemi nisu riješeni i da postoje poteškoće sa kojima se susreću.

- Samim otpočinjanjem jednošalterskog sistema znali smo da ćemo imati mnoge prepreke. Morali su da budu izmijenjeni zakoni, ali neki su još nedorečeni i intenzivno radimo na njihovom poboljšanju. S tim ciljem u pripremi su izmjene i dopune zakona o registraciji privrednih subjekata i one bi uskoro trebalo da budu pred poslanicima - kazala je ona.

Istakla je da je u svim sudovima, osim u banjalučkom, moguće i za manje od tri dana registrovati firmu, jer je u tim sudovima manje predmeta, odnosno sudije su manje zatrpane.

- U Okružnom privrednom sudu Banjaluka gdje se radi najveći broj predmeta došlo je do zastoja zbog organizacije ili manjka kadra koji može da radi taj posao, ali u suštini procedura bude ispoštovana - rekla je Ćetkovićeva.

Istakla je da će nakon usvajanja zakona o elektronskom potpisu biti dodatno ubrzana i olakšana registracija, jer će privrednici zahtjeve za registraciju preduzeća moći podnositi elektronskim putem.

Prema podacima APIF-a, od uspostavljanja jednošalterskog sistema 1. decembra 2013. do 15. oktobra ove godine u RS je registrovano 2.029 firmi.

Multilateralne kompenzacije

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge jedan je od učesnika u sistemu za multilateralne kompenzacije.

- Multilateralna kompenzacija prema zakonu može da bude sprovedena u APIF-u. Firma koja ima obaveze može da ih prijavi od 26. do 30. oktobra ili da se prijavi na bilo kojem našem šalteru u 44 opštine - istakla je Ćetkovićeva.

Okružni privredni sud br. regis. firmi

- Banjaluka 1.149
- Bijeljina 320
- Doboj 219
- Trebinje 142
- Istočno Sarajevo 199
- ukupno 2.029

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik