Krediti u "švajcarcima" ponovo vruća tema

Bez autora
Oct 26 2015

Posle sastanka premijera sa predstavnicima udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima, Vlada je formirala radnu grupu koja bi u naredne dve nedelje trebalo da nađe rešenje kako da im se olakša otplata dugova. Bankari su iznenađeni tom najavom, kažu već su nudili rešenja, ali ih je prihvatio tek svaki četvrti dužnik. Ko je kredit u švajcarskim francima uzeo iz nužde a ko zarad zarade, koliko je onih koji od plate više ne mogu da plaćaju rate – to bi u naredne dve nedelje trebalo da utvrdi radna grupa Vlade i bankara i da predloži rešenje. Mi imamo moralnu obavezu pre svega zbog socijalnih problema koji su proizašli kako zbog nestabilnosti valutnih kurseva tako i zbog situacije na tržištu, i zato pokušavamo da sagledamo dubinu tog problema i nađemo način da pomognemo i van svoje zakonske obaveze i reagujemo što efikasnije, kaže ministar finansija Dušan Vujović. Najava Vlade bankare je iznenadila, kažu mislili su da je ta priča ispričana kada su pre nekoliko meseci građanima ponudili četiri modela zarad lakše otplate dugova vezanih za švajcarski franak.

Posle sastanka premijera sa predstavnicima udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima, Vlada je formirala radnu grupu koja bi u naredne dve nedelje trebalo da nađe rešenje kako da im se olakša otplata dugova. Bankari su iznenađeni tom najavom, kažu već su nudili rešenja, ali ih je prihvatio tek svaki četvrti dužnik.

Ko je kredit u švajcarskim francima uzeo iz nužde a ko zarad zarade, koliko je onih koji od plate više ne mogu da plaćaju rate – to bi u naredne dve nedelje trebalo da utvrdi radna grupa Vlade i bankara i da predloži rešenje.

"Mi imamo moralnu obavezu pre svega zbog socijalnih problema koji su proizašli kako zbog nestabilnosti valutnih kurseva tako i zbog situacije na tržištu, i zato pokušavamo da sagledamo dubinu tog problema i nađemo način da pomognemo i van svoje zakonske obaveze i reagujemo što efikasnije", kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Najava Vlade bankare je iznenadila, kažu mislili su da je ta priča ispričana kada su pre nekoliko meseci građanima ponudili četiri modela zarad lakše otplate dugova vezanih za švajcarski franak.

Goran Pitić iz Udruženja banaka kaže da je u proseku bilo 10 odsto onih koji su odgovorili na pozive banaka i koji su pronašli model koji svakome odgovara.

"Ne zaboravimo, i 2013. je bila ponuđena šansa onima koji imaju kredit u švajcarskim francima, ali svako negde pokušava da bira trenutak kada će odgovoriti na određenu ponudu. Mislim da su četiri modela bila maksimum", rekao je Pitić.

Zoran Petrović iz Rajfajzen banka objašnjava da je trošak primene te odluke za banke iznosio više od pet milijardi dinara i da su između 50 i 60 miliona evra banke već izgubile zbog primene te odluke.

Rešenje ni ovog puta ne bi trebalo da bude novčana intervencija iz državne kase, upozorava Fiskalni savet.

Bankari ističu da krediti u švajcarskim francima u Srbiji nisu sistemski problem kao, na primer, u Hrvatskoj, pa se ne bi trebalo ni pozivati na tamošnja rešenja, mi kredita u švajcarskim francima imamo manje od milijardu evra, a Hrvati četiri puta više.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik