Unapređenje saradnje Srbije i Rusije

Bez autora
Oct 27 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je naša zemlja dokazala svoj iskren i prijateljski odnos prema Rusiji na taj način što, uprkos mnogobrojnim zahtevima, toj zemlji nije uvela nikakve sankcije. Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim poručio da će naša zemlja Rusiji ostati iskren prijatelj i u budućnosti. On je ocenio da će poseta delegacije Srbije Moskvi pružiti novi impuls saradnji dveju zemalja, i iskazao zahvalnost Rusiji na podršci u Unesku, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN. Premijer je ponovio da će Srbija isplatiti sva dugovanja prema kompaniji "Gasprom" u roku kraćem od planiranog, što je pokazatelj ekonomskog napretka naše zemlje, u nameri da se odnosi dveju zemalja odvijaju na odgovornim osnovama.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je naša zemlja dokazala svoj iskren i prijateljski odnos prema Rusiji na taj način što, uprkos mnogobrojnim zahtevima, toj zemlji nije uvela nikakve sankcije.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim poručio da će naša zemlja Rusiji ostati iskren prijatelj i u budućnosti.

On je ocenio da će poseta delegacije Srbije Moskvi pružiti novi impuls saradnji dveju zemalja, i iskazao zahvalnost Rusiji na podršci u Unesku, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN.

Premijer je ponovio da će Srbija isplatiti sva dugovanja prema kompaniji "Gasprom" u roku kraćem od planiranog, što je pokazatelj ekonomskog napretka naše zemlje, u nameri da se odnosi dveju zemalja odvijaju na odgovornim osnovama.

Vučić je izrazio uverenje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor do milijardu kubnih metara, kao i o izgradnji novog skladišta Banatski Itebej.

On je saopštio da je tokom sastanka bilo reči i o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane i ekonomije, i iskazao mišljenje da će Srbija i Rusija uspeti da izgrade još bolje odnose u budućnosti.

Na sastanku je razgovarano o tome kako povećati izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, rekao je premijer i izneo nadu da će Srbija uspeti da izveze još više poljoprivrednih prizvoda i prerađevina u tu zemlju i na taj način zauzeti što veći deo ruskog tržišta.

Vučić je ponovio da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji, i uputio poziv predsedniku Vlade Ruske Federacije da tokom naredne godine dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Premijeri Srbije i Ruske Federacije razgovarali su i o projektima za isporuku gasa u smislu alternative gasnom koridoru "Južni tok", od kojeg je Rusija odustala.

Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije, i dodao da je uvoz iz Srbije za pola godine povećan za 40 odsto.

On je naveo da je saradnja u oblasti energetike najbolji primer dobrih odnosa dveju zemalja na velikim infrastrukturnim projektima, i poručio da NIS, koji je rusko-srpska kompanija, treba da se razvija u regionalnog lidera.

Medvedev je potvrdio da razgovori dveju strana idu u pravcu rešavanja problema dugovanja Srbije Ruskoj Federaciji za gas.

Nastavljamo da radimo na obezbeđivanju isporuke gasa i pronalaženju novih trasa za isporuku tog energenta nakon prekida projekta "Južni tok", poručio je premijer Rusije.

Nakon sastanka Vučića i Medvedeva, delegacije dveju zemalja potpisale su više dokumenata, među kojima je i Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su memorandum sa Ministarstvom odbrane Vlade Srbije.

Potpisani su i Sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i Memorandum o strateškom partnerstvu između kompanija "RŽD internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".

Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i MUP Srbije, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, kao i Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik