Voćari trljaju ruke, strani kupci traže nove sorte

Bez autora
Oct 27 2015

Proizvođači očekuju bolji rod jesenjeg voća nego lane. Ubraće od 25 do 40 tona jabuka po hektaru. Nove sorte voća više vrede i lakše pronalaze put do inostranih kupaca. Pod voćnjacima je više od 160 hiljada hektara. Godišnje se posadi pet hiljada hektara novih zasada. Od novih zasada očekujem dobru zaradu, od tih novih sorti zlatnog, crvenog delišesa i grenismita očekujem dosta dobar rod i dosta dobru zaradu, kaže Danijel Kotarac iz Novog Slankamena. U zavisnosti od sorte da li je nova, rodnija i više tražena na domaćem i inostranom tržištu sadnice koštaju od evro i po do četiri i po evra u dinarskoj protivvrednosti. Ivan Tomić iz Novog Slankamena kaže da su cene zlatnog i crvenog delišesa 50, odnosno 55 dinara kako na domaćem tako i na ruskom tržištu.

Proizvođači očekuju bolji rod jesenjeg voća nego lane. Ubraće od 25 do 40 tona jabuka po hektaru. Nove sorte voća više vrede i lakše pronalaze put do inostranih kupaca.

Pod voćnjacima je više od 160 hiljada hektara. Godišnje se posadi pet hiljada hektara novih zasada.

"Od novih zasada očekujem dobru zaradu, od tih novih sorti zlatnog, crvenog delišesa i grenismita očekujem dosta dobar rod i dosta dobru zaradu", kaže Danijel Kotarac iz Novog Slankamena.

U zavisnosti od sorte da li je nova, rodnija i više tražena na domaćem i inostranom tržištu sadnice koštaju od evro i po do četiri i po evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ivan Tomić iz Novog Slankamena kaže da su cene zlatnog i crvenog delišesa 50, odnosno 55 dinara kako na domaćem tako i na ruskom tržištu.

"Imamo i sortu ajdared koja je manje zahtevnija u procesu proizvodnje, cena joj je manja i trenutno se kreće od 30 do 35 dinara", rekao je Tomić.

Proizvođačima mnogo znači razlika u ceni od desetak dinara po kilogramu jer po hektaru proizvedu i do 40 tona jabuke.

"Važno je da sa tim sortimentom startujemo na vreme, da osetimo pravi trenutak kada je ta sorta startovala i kad se traži", istakla je Evica Mihaljević iz Udruženja plodovi Srbije.

Pored sortimenta važno je i da se voće, recimo jabuka, sačuva u hladnjači do veće tražnje.

Nikola Kotarac iz Zadružne hladnjače "Voćar Novi Slankamen" kaže da čekaju mnogo bolju cenu u januaru, februaru, martu i da čak u aprilu očekuju cenu od 50 do 80 evrocenti po kilogramu.

Prošle godine izvezeno je voće za 350 miliona evra. Za devet meseci ove godine vrednost izvoza premašio je 300 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik