"Plastika" podstiče privredni rast

Bez autora
Oct 27 2015

Upotreba platnih kartica ekonomiju čini efikasnijom i utiče na rast - pokazalo je istraživanje međunarodne kompanije "Mudis" sprovedeno u 56 zemalja. Utvrđeno je i da se tako smanjuje siva ekonomija, kažu u "Vizi" i ističu da je, zahvaljujući sve češćoj upotrebi platnih kartica od 2008. do 2012, srpski bruto domaći proizvod porastao za 300 miliona dolara.U odnosu na komšije, u Srbiji se više koriste platne kartice, kreditne manje nego pre, a debitne češće za podizanje novca na bankomatu, a u radnjama za svaku desetu kupovinu. U odnosu na razvijene zemlje, to je i do devet puta manje.

Upotreba platnih kartica ekonomiju čini efikasnijom i utiče na rast - pokazalo je istraživanje međunarodne kompanije "Mudis" sprovedeno u 56 zemalja. Utvrđeno je i da se tako smanjuje siva ekonomija, kažu u "Vizi" i ističu da je, zahvaljujući sve češćoj upotrebi platnih kartica od 2008. do 2012, srpski bruto domaći proizvod porastao za 300 miliona dolara.

U odnosu na komšije, u Srbiji se više koriste platne kartice, kreditne manje nego pre, a debitne češće za podizanje novca na bankomatu, a u radnjama za svaku desetu kupovinu. U odnosu na razvijene zemlje, to je i do devet puta manje.

Građani kažu da platne kartice najčešće koriste za veće kupovine, dok je gotov novac rezervisan za manje iznose.

Jedna od načina na koji izdavaoci kartica pokušavaju da podstaknu korišćenje tzv. plastike jeste beskontaktno plaćanje.

Dirketor "Vize" za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević ističe da je Srbija prva u regionu krenula sa beskontaktnim plaćanjem.

"Mi smo za nepune dve godine došli do toga da se skoro tri odsto transakcija vrši beskontaktnim karticama i raste iz meseca u mesec", navodi Đorđević.

I dok se građani Srbije privikavaju na beskontaktno plaćanje karticom ili preko mobilnog telefona, iz sveta stižu najave potpuno drugačijeg načina kupovine.

Hektor Rodrigez iz američkog Centra za procenu bezbednosti kaže da u SAD već postoji mogućnost da frižider naruči mleko, ili da se preko automobila naruči hrana iz restorana.

Uz nove uređaje za plaćanja stižu i novi bezbednostni sistemi i preporuka da se koriste tokeni koji čine bezbednim plaćanja preko mobilnog telefona ili interneta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik