Besplatno 38 hektara za buduću fabriku

Bez autora
Oct 27 2015

Novi Sad je bogatiji za 38 hektara zemljišta, čija se vrednost procenjuje na 12,5 miliona evra. Reč je o atraktivnoj građevinskoj površini uz auto-put Beograd - Subotica, koji je gradu, bez nadoknade, ustupila Vlada Srbije. Ugovor u Gradskoj kući juče su potpisali gradonačelnik Miloš Vučević i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić. Ovo je za nas izuzetno važno, pošto grad godinama nije imao dovoljno atraktivnog građevinskog zemljišta za potencijalne investitore. Sada smo, zahvaljujući podršci Vlade Srbije, dobili najatraktivnije moguće, koje čini novu radnu zonu "Sever IV", naveo je Vučević. Posle komunalnog uređenja, kome će se pristupiti tokom ove godine, vrednost zemljišta u ovoj zoni će svakako biti višestruko veća, a grad će, kako je naveo gradonačelnik, već u narednoj, a posebno u 2017. godini, imati neuporedivo više gradilišta, time i novih radnih mesta i, naravno, prihoda u budžetu.

Novi Sad je bogatiji za 38 hektara zemljišta, čija se vrednost procenjuje na 12,5 miliona evra. Reč je o atraktivnoj građevinskoj površini uz auto-put Beograd - Subotica, koji je gradu, bez nadoknade, ustupila Vlada Srbije.

Ugovor u Gradskoj kući juče su potpisali gradonačelnik Miloš Vučević i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

- Ovo je za nas izuzetno važno, pošto grad godinama nije imao dovoljno atraktivnog građevinskog zemljišta za potencijalne investitore. Sada smo, zahvaljujući podršci Vlade Srbije, dobili najatraktivnije moguće, koje čini novu radnu zonu "Sever IV" - naveo je Vučević.

Posle komunalnog uređenja, kome će se pristupiti tokom ove godine, vrednost zemljišta u ovoj zoni će svakako biti višestruko veća, a grad će, kako je naveo gradonačelnik, već u narednoj, a posebno u 2017. godini, imati neuporedivo više gradilišta, time i novih radnih mesta i, naravno, prihoda u budžetu.

Mada to ni juče nije zvanično potvrđeno, gotovo je izvesno da će na proleće prvu fabriku u zoni "Sever IV" početi da gradi američka kompanija "Lear". U njoj bi posao trebalo da dobije između dve i tri hiljade radnika, budući da se radi o renomiranom u svetu proizvođaču sedišta i presvlaka, odnosno elektronskih delova za auto-industriju, koji u 34 zemlje zapošljava preko 130.000 radnika.

Odloženo

Zbog uređenja prenetog građevinskog zemljišta u zoni "Sever 4", Zavod za izgradnju grada je bio prinuđen da odložio neke ranije planirane investicije, a kako kaže direktor Dejan Mandić, iznos od 75 miliona dinara, planiranih za pešačko-biciklistički most kod Ribarca, biće preusmeren za opremanje placa za buduću fabriku auto-delova i opreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik