Minus može i mnogo jeftinije

Bez autora
Oct 28 2015

Narodna banka Srbije očekuje da će banke smanjiti kamate na dozvoljeni minus, jer su se za to stekli svi preduslovi. Ova vrlo popularna pozajmica kod stanovništva i dalje je najskuplji vid zaduživanja sa cenom od oko 28 odsto na godišnjem nivou. Centralna banka je drastično smanjila cenu zaduživanja, odnosno svoju referentnu kamatu i sada je na nivou od 4,5 odsto sa tendencijom da do kraja godine bude još niža. Uz to inflacija je stabilna i na niskom nivou, što su dovoljni uslovi da pojeftini popularni "minus" po tekućem računu. To bi značilo da građani sa prosečnom platom od oko 44.000 dinara ne bi više godišnje izdvajali za dozvoljeni minus trećinu plate, već znatno manje. Došlo je vreme da banke smanje svoje apetite i da usklade kamate sa situacijom na tržištu, smatra Mlađan Kovačević, ekonomista. Narodna banka Srbije je relaksirala svoju monetarnu politiku, referetna kamata pada i to je podsticaj za banke da revidiraju svoje kamate, odnosno da ih smanje.

Narodna banka Srbije očekuje da će banke smanjiti kamate na dozvoljeni minus, jer su se za to stekli svi preduslovi. Ova vrlo popularna pozajmica kod stanovništva i dalje je najskuplji vid zaduživanja sa cenom od oko 28 odsto na godišnjem nivou. Centralna banka je drastično smanjila cenu zaduživanja, odnosno svoju referentnu kamatu i sada je na nivou od 4,5 odsto sa tendencijom da do kraja godine bude još niža. Uz to inflacija je stabilna i na niskom nivou, što su dovoljni uslovi da pojeftini popularni "minus" po tekućem računu.

To bi značilo da građani sa prosečnom platom od oko 44.000 dinara ne bi više godišnje izdvajali za dozvoljeni minus trećinu plate, već znatno manje.

- Došlo je vreme da banke smanje svoje apetite i da usklade kamate sa situacijom na tržištu - smatra Mlađan Kovačević, ekonomista.

- Narodna banka Srbije je relaksirala svoju monetarnu politiku, referetna kamata pada i to je podsticaj za banke da revidiraju svoje kamate, odnosno da ih smanje.

Narodna banka Srbije je u prethodnom periodu kontinuirano snižavala referentnu kamatnu stopu kao osnovni instrument monetarne politike putem koga se utiče na kretanje kratkoročnih, a posredno i na kretanje dugoročnih kamatnih stopa, ukazuju u centralnoj banci. Samo u ovoj godini, Izvršni odbor NBS je sedam puta snižavao tu kamatnu stopu. Tako, ona nakon oktobarske sednice Izvršnog odbora iznosi 4,50 odsto. Snižavanje referentne kamatne stope zajedno sa snižavanjem stope obavezne rezerve i drugim merama monetarne politike koje primenjuje centralna banka, a čiji je cilj uspostavljanje i održavanje srednjoročne stabilnosti cena, treba da ključno doprinesu stvaranju ambijenta koji će dovesti do snižavanja kamatnih stopa na kredite i druge dinarske plasmane banaka.

Navedene mere, kako istuču u NBS, već su uticale na snižavanje kamatnih stopa na dinarske kredite i druge dinarske plasmane banaka. Tako je kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu koja, uz zaduženja po kreditnim karticama, po pravilu predstavljaju najskuplji bankarski proizvod, od početka ciklusa relaksacije monetarne politike smanjena, sa 36,2 odsto, koliko je iznosila u aprilu 2013. godine, na 28,5 odsto u avgustu ove godine. Kao povoljnija alternativa prekoračenjima po tekučem računu, građanima stoje na raspolaganju "redovne" kreditne linije, čija je cena u istom periodu, u proseku takođe, smanjena sa 20,7 odsto na 15,1 odsto.

Poslovna politika

U narednom periodu, očekuje se da će kamatne stope na sve pomenute pozajmice banaka nastaviti da se smanjuju, budući da će donete mere relaksacije monetarne politike dati svoj puni efekat u srednjem roku - naglašavaju u NBS.

- Ipak, treba imati u vidu da utvrđivanje kamatnih stopa na bankarske kreditno-depozitne proizvode spada u domen poslovne politike banaka, tako da ih one ustanovljavaju i uređuju u skladu sa svojim interno uspostavljenim procedurama i aktima.

Sve je na videlu

Kada je reč o prekoračenjima po tekućim računima, Narodna banka Srbije, počev od 2014. godine, na veb-sajtu objavljuje podatke po pojedinačnim bankama o troškovima korišćenja dozvoljenog prekoračenja po tekućim računima, u okviru inicijative za opšte sniženje cena bankarskih proizvoda - ističu u centralnoj banci.

- Cilj je da građani lakše izaberu bankarske proizvode koji odgovaraju njihovim potrebama i mogućnostima. Na ovaj način, NBS nastoji da doprinese pozitivnoj konkurenciji na bankarskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik