Firme spremne za prebijanje dugova

Bez autora
Oct 29 2015

Prijava obaveza za sprovođenje prve obavezne multilateralne kompenzacije u RS počela je u ponedjeljak, a već prvog dana svoje dugove je u sistem unijelo više od 100 preduzeća. Preduzeća i subjekti iz javnog sektora mogu prijavljivati obaveze do petka, kada će biti održana prva multilateralna kompenzacija.U Banjalučkoj berzi ističu da će već 31. oktobra učesnicima dostaviti preliminarni izvještaj o rezultatima sprovedene kompenzacije. Prvi dan registrovano je više od 2.000 preduzeća za pristup jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, a nešto više od 100 ih je unijelo svoje obaveze u sistem, istakao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Prijava obaveza za sprovođenje prve obavezne multilateralne kompenzacije u RS počela je u ponedjeljak, a već prvog dana svoje dugove je u sistem unijelo više od 100 preduzeća.

Preduzeća i subjekti iz javnog sektora mogu prijavljivati obaveze do petka, kada će biti održana prva multilateralna kompenzacija.

U Banjalučkoj berzi ističu da će već 31. oktobra učesnicima dostaviti preliminarni izvještaj o rezultatima sprovedene kompenzacije.

- Prvi dan registrovano je više od 2.000 preduzeća za pristup jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, a nešto više od 100 ih je unijelo svoje obaveze u sistem - istakao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

On je podsjetio da su na osnovu odluke Vlade RS o organizovanju prve multilateralne kompenzacije sva preduzeća iz Srpske koja imaju neizmirene obaveze dospjele za plaćanje do 1. septembra ove godine obavezna da ih prijave za sprovođenje multilateralne kompenzacije. Božić je istakao da je teško procjenjivati koliki bi iznos dugovanja mogao da bude kompenzovan, jer to isključivo zavisi od kvaliteta potraživanja koja posjeduje neki učesnik.

- U Sloveniji, gdje se multilateralne kompenzacije sprovode mjesečno, moguće je prebiti oko 15 odsto prijavljenih obaveza - kazao je Božić i dodao da je sistem spreman za realizovanje prve multilateralne kompenzacije, a da je najveći izazov bila edukacija učesnika.

Pored kompenzacije koja će biti sprovedena 30. oktobra, predviđene su i dvije dodatne - 3. i 6. novembra.

Velika očekivanja od sprovođenja ove kompenzacije imaju i privrednici, koji ističu da bi na ovaj način mogao da bude prebijen značajan iznos međusobnih dugovanja preduzeća i smanjena nelikvidnost, koja predstavlja najveći problem privrede RS.

Nelikvidnost

Prema podacima Privredne komore RS, koeficijent likvidnosti lani je iznosio 1,04 i snižen je za pet odsto u odnosu na 2013. godinu.

- Ako uzmemo u obzir da normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti iznosi 1,5, vidimo koliko je u Srpskoj visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza privrede - rekli su u Privrednoj komori RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik