Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Bez autora
Oct 29 2015

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine za 13,8 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek iz 2014. porasla je za 8,8 odsto. U saopštenju se navodi da je industrijska proizvodnja u periodu januar–septembar 2015. godine, u poređenju sa istim periodom protekle godine, veća za 7,6 odsto.Posmatrano po sektorima, u septembru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, zabeležena su sledeća kretanja: sektor rudarstvo beleži rast od 38,6 odsto, sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija povećanje od 29,4 odsto i sektor prerađivačke industrije rast od 8,8 odsto.

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine za 13,8 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek iz 2014. porasla je za 8,8 odsto.

U saopštenju se navodi da je industrijska proizvodnja u periodu januar–septembar 2015. godine, u poređenju sa istim periodom protekle godine, veća za 7,6 odsto.

Posmatrano po sektorima, u septembru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, zabeležena su sledeća kretanja: sektor rudarstvo beleži rast od 38,6 odsto, sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija povećanje od 29,4 odsto i sektor prerađivačke industrije rast od 8,8 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u septembru 2015. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji: energije (64,6 odsto), trajnih proizvoda za široku potrošnju (5,2 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (3,8 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,8 odsto), dok je pad registrovan u proizvodnji
kapitalnih proizvoda (4,3 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u septembru tekuće godine, u odnosu na septembar prošle godine, beleži rast kod 19 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 68 odsto), a pad kod 10 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 32 odsto).

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u septembru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, imale su: proizvodnja derivata nafte, proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, ostale prerađivačke delatnosti i proizvodnja pića.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar 2015. godine, u odnosu na prethodni mesec, pokazuje da je ukupno ostvaren pad industrijske proizvodnje od 2,4 odsto, a za prerađivačku industriju pad od 2,9 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar 2015. godine, u odnosu na prosek 2014. godine, za industriju ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 6,6 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 3 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća (broj zaposlenih manji od 50) koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u septembru 2015. godine, u odnosu na prosek 2014. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 9,1 odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 10,9 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u 2015. godini biće objavljivani poslednjeg radnog dana u mesecu i odnosiće se na prethodni mesec, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik