NBS očekuje dalji rast štednje, naročito u dinarima

Bez autora
Oct 29 2015

Štednja u dinarima u proteklih godinu dana stalno raste i to najbolje pokazuje da građani to ulaganje smatraju sigurnim i isplativim, kao i da imaju poverenje u domaću valutu i banke, saopštila je Narodna banka Srbije povodom Svetskog dana štednje, 31. oktobra. Dinarska štednja kod banaka dostigla je 42 milijarde dinara, beležeći dinamičniji rast počev od aprila ove godine, budući da je od tada povećana za 5,5 milijardi dinara ili za oko 15 odsto, navodi se na sajtu NBS. Rastu dinarske štednje, prema oceni NBS, doprinosi i računica o većoj isplativosti ulaganja u dinarima s obzirom na to da su, u uslovima relativne stabilnosti kursa dinara, kamatne stope na ovu štednju veće od kamatnih stopa na štednju u stranim valutama i da je kamata na dinarsku štednju izuzeta od plaćanja poreza, za razliku od kamate na deviznu štednju.

Štednja u dinarima u proteklih godinu dana stalno raste i to najbolje pokazuje da građani to ulaganje smatraju sigurnim i isplativim, kao i da imaju poverenje u domaću valutu i banke, saopštila je Narodna banka Srbije povodom Svetskog dana štednje, 31. oktobra.

Dinarska štednja kod banaka dostigla je 42 milijarde dinara, beležeći dinamičniji rast počev od aprila ove godine, budući da je od tada povećana za 5,5 milijardi dinara ili za oko 15 odsto, navodi se na sajtu NBS.

Rastu dinarske štednje, prema oceni NBS, doprinosi i računica o većoj isplativosti ulaganja u dinarima s obzirom na to da su, u uslovima relativne stabilnosti kursa dinara, kamatne stope na ovu štednju veće od kamatnih stopa na štednju u stranim valutama i da je kamata na dinarsku štednju izuzeta od plaćanja poreza, za razliku od kamate na deviznu štednju.

Devizna štednja je od septembra prošle do septembra ove godine povećana za 100,1 milion evra i iznosila je 8,6 milijardi evra.

"Očekivanja Narodne banke Srbije idu u pravcu daljeg rasta štednje, posebno njenog dinarskog dela", ističe ta centralna finansijska institucija. Prema NBS, za građane štednja predstavlja sigurno ulaganje u budućnost i ostvarenje planiranih aktivnosti, dok banke, sa svoje strane, zdravom tržišnom konkurencijom treba da stimulišu štednju, rukovodeći se principima finansijske sigurnosti na duži rok.

U poslovnim bankama u Srbiji ističu da je stabilnost domaće valute u poslednjih godinu dana uticala na rast štednje u dinarima, a kamate koje banke nude na tu štednju su i nekoliko puta veće od kamatnih stopa u evrima.

Trenutno su kamate za oročenu dinarsku štednju u proseku do pet odsto, a na devizne uloge do jedan odsto.

Kako su agenciji Beta rekli u banka Intezi, ta banka će i ove godine tokom Nedelje i Meseca štednje ponuditi građanima raznovrsnost štednih modela uz garanciju sigurnosti samih depozita.

Imajući u vidu opšte makroekonomske tendencije smanjenja referentnih stopa i troškova finansiranja, Inteza će zadržati postojeće kamate na štedne proizvode. Efektivna kamatna stopa na štednju u dinarima oročenu na period od 12 meseci iznosi 3,5 godišnje, odnosno, 0,68 odsto kada je u pitanju štednja u evrima sa istim periodom oročenja.

U Rajfajzen banci kažu da se godinama pridržava preporuke NBS da kamatne stope na devizne depozite tokom Meseca štednje ne odstupaju značajnije od prosečnog nivoa kamatnih stopa na te depozite u bankarskom sektoru tokom preostalog dela godine.

Kako ističu, visoka koncentracija tih depozita koji dospevaju u kratkom vremenskom periodu, u bankarskom sistemu dovodi do rasta izloženosti rizicima likvidnosti.

"Rajfajzen banka vodi politiku umerenih kamatnih stopa na štedne uloge, ističući pre svega aspekt sigurnosti koja je podržana visokom kapitalnom adekvatnošću i velikom kapitalnom bazom", rečeno je agenciji Beta u toj banci.

U Vojvođanskoj banci navode da je povodom Svetskog dana štednje pripremljena specijalna ponuda za oročenu štednju.

Ta ponuda pod nazivom "Rekord oročena štednja" podrazumeva da štediše koje oroče novac na 12 meseci, dobiju jedan mesec kamate na poklon, odnosno kamatu za 13 meseci, dok oni koji oroče sredstva na 18 meseci, dobijaju dva meseca kamate na poklon, odnosno kamatu za 20 meseci.

U toj banci, koja je u vlasništvu Nacionalne banke Grčke, napominju da o poverenju u tu banku govori i stanje depozita, gde je dinarska štednja narasla za 15 odsto od početka godine, kao i da više od million klijenata koristi usluge Vojvođanske banke i njene proizvode.

U Prokredit banci Srbija kažu da su, bez obzira na trend snižavanja kamata, u susret Nedelji štednje dodatno izašli u susret klijentima sa specijalnom ponudom za klasičnu oročenu štednju u evrima, na 14 meseci, na koju kamata iznosi 1,5 odsto. Uz to, dodaje se u saopštenju, klijenti dobijaju besplatno internet i mobilno bankarstvo tokom trajanja oročenja.

Ističe se da "Špar fleksi" štednja omogućava da firme i građani kombinuju oročenu i štednju po viđenju, odnosno da oročena štednja omogućava stalno podizanje do 50 odsto osnovnog uloga i neograničeno dodavanje, bez raskida oročenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik