Siva ekonomija: Srbija godišnje izgubi jedan most

Bez autora
Oct 29 2015

Nivo sive ekonomije u zemljama regiona i dalje je prilično visok dok je u Srbiji, prema procenama, za pet odsto viši od proseka, rečeno je juče na regionalnoj konferenciji pod nazivom "Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije" u organizaciji Američke privredne komore.Ministar pravde Nikola Selaković poručio je da je u borbi protiv sive ekonomije neophodna predvidivost pravnog sistema i ujednačena sudska praksa i da će u ovoj godini prvi put u prekršajnim sudovima biti naplaćeno više od tri milijarde dinara kazni.

Nivo sive ekonomije u zemljama regiona i dalje je prilično visok dok je u Srbiji, prema procenama, za pet odsto viši od proseka - rečeno je juče na regionalnoj konferenciji pod nazivom "Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije" u organizaciji Američke privredne komore.

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je da je u borbi protiv sive ekonomije neophodna predvidivost pravnog sistema i ujednačena sudska praksa i da će u ovoj godini prvi put u prekršajnim sudovima biti naplaćeno više od tri milijarde dinara kazni. Prema rečima Jelene Pavlović, članice upravnog odbora Komore, svaki procenat smanjenja sive ekonomije predstavlja stotine miliona evra budžetskih prihoda ili stotine sačuvanih radnih mesta, i uz to predstavlja signal potencijalnim investitorima da dolaze u državu čiji se privredni ambijent poboljšava.

Učesnici konferencije su poručili da su bolja koordinacija, efikasni sudski proces i regionalna saradnja neophodni za trajno rešavanje problema sive ekonomije, zbog koje Srbija godišnje izgubi jedan most ili auto-put od Beograda do Čačka, s obzirom na to da budžet gubi oko 300 miliona evra. Predsednik Odbora za borbu protiv sive ekonomije u Američkoj privrednoj komori, Ivan Miletić, napomenuo je da su ključne smernice u borbi protiv sive ekonomije pojačan rad kontrolnih organa na suzbijanju te pošasti, što ne sme da bude obeshrabreno sporim ili izostankom sudskih epiloga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik