"Verano" odlazi na doboš

Bez autora
Oct 29 2015

"Verano motors" je otišao u stečaj. Na zahtev slovenačke Faktor banke pokrenut je postupak i to zbog trajnije nemogućnosti plaćanja i duga od oko pet miliona evra. Argument ljubljanske banke je činjenica da je ova frma u blokadi 1.096 dana, dok je dužnik uzaludno pokušao da dokaže da mu je imovina daleko vrednija. Stečaj je pokrenut u jednom od četiri "Veranova" preduzeća, za eksport-import, dok preostala tri rade normalno. Uvoz ruskih autombila marke "gaz" se obavlja preko druge firme - "Verano motologistik". Ona je ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. "Verano" je vozačima poznat kao dugogodišnji zastupnik i uvoznik "pežoa". Ova marka u Srbiju još 2014. godine ulazi preko druge kompanije - "Euroimpeks-autogrup". "Verano motologistik" ima status dilera i servisera.

"Verano motors" je otišao u stečaj. Na zahtev slovenačke Faktor banke pokrenut je postupak i to zbog trajnije nemogućnosti plaćanja i duga od oko pet miliona evra. Argument ljubljanske banke je činjenica da je ova frma u blokadi 1.096 dana, dok je dužnik uzaludno pokušao da dokaže da mu je imovina daleko vrednija. Stečaj je pokrenut u jednom od četiri "Veranova" preduzeća, za eksport-import, dok preostala tri rade normalno. Uvoz ruskih autombila marke "gaz" se obavlja preko druge firme - "Verano motologistik". Ona je ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

"Verano" je vozačima poznat kao dugogodišnji zastupnik i uvoznik "pežoa". Ova marka u Srbiju još 2014. godine ulazi preko druge kompanije - "Euroimpeks-autogrup". "Verano motologistik" ima status dilera i servisera.

Faktor banka je pred Privredni sud u Beogradu iznela anekse ugovora o stend-baj akreditivima i poziv za plaćanje duga još iz 2012. godine. "Verano" je, s druge strane, pokušao da uveri sudiju da je ukupna vrednost imovine 137,7 miliona evra i da one daleko premašuju njegove obaveze. Uz to, "Verano" je tvrdio da su mu računi privremeno blokirani i to zbog spora sa Poreskom upravom oko visine poreske obaveze. U međuvremenu, "Verano" se dogovrio sa poreznicima, pa je uveravao poverioca da će blokada biti uskoro skinuta. Slovenački bankari, međutim, nisu odustali od svog zahteva.

Stečaj je proglašen 19. oktobra. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika zakazano je za 27. novembar. Ispitno ročište se očekuje 25. aprila.

Hipoteke

Potraživanje Faktor banke bilo je obezbeđeno hipotekom prvog reda na nepokretnoj imovini AD "Župa" iz Kruševca i privrednog društva KSI 2001. "Verano" je tvrdio da je vrednost te imovine skoro 13 miliona evra i da daleko premašuju obaveze od oko pet miliona evra. Slovenačka banka, s druge strane, tvrdi da je ukupna vrednost te dve nepokretnosti oko 460 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik