Gas jeftiniji 23, a grejanje četiri odsto

Bez autora
Nov 01 2015

Grejanje domaćinstava priključenih na toplane po Srbiji može da bude jeftinije samo za četiri procenta, bez obzira na to što je gas od početka godine jeftiniji za 23 odsto. Razlog za minimalnu korekciju u Udruženju toplana Srbije pravdaju povećanim taksama za transport i distribuciju gasa.Tvrde da je odlukom Agencije za energetiku od marta ove godine prosečna cena transporta uvećana sa 1,13 na 2,70 dinara po kubiku ili 2,4 puta, pri čemu je poskupljenje nešto niže za kupce koji ravnomernije troše gas tokom godine. Posle povećanja cene transporta, ona u ukupnoj ceni za krajnje kupce, učestvuje prosečno sa oko pet odsto.

Grejanje domaćinstava priključenih na toplane po Srbiji može da bude jeftinije samo za četiri procenta, bez obzira na to što je gas od početka godine jeftiniji za 23 odsto. Razlog za minimalnu korekciju u Udruženju toplana Srbije pravdaju povećanim taksama za transport i distribuciju gasa. Tvrde da je odlukom Agencije za energetiku od marta ove godine prosečna cena transporta uvećana sa 1,13 na 2,70 dinara po kubiku ili 2,4 puta, pri čemu je poskupljenje nešto niže za kupce koji ravnomernije troše gas tokom godine. Posle povećanja cene transporta, ona u ukupnoj ceni za krajnje kupce, učestvuje prosečno sa oko pet odsto.

Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, potvrđuje da grejanje maksimalno može da pojeftini za četiri odsto. Kako će biti do kraja grejne sezone, da li će dodatno pojeftiniti, zavisiće najviše od cene energenata.

– Računica u ovom času pokazuje da su nove takse za transport i distribuciju gasa dodatno opteretile cenu grejanja i da toplane ne mogu ići s većim pojeftinjenjem, kaže Lečić.

On s druge strane, dodaje, da će se toplane pridržavati uredbe o određivanju cena koju je donela vlada, a prema kojoj će se cene sniziti kada gas pojeftini za više od pet ili poskupi za tri procenta.

Interesantno je da su pojedine toplane u međuvremenu tražile i poskupljenje grejanja, ali im lokalne samouprave nisu dale zeleno svetlo. Kao glavni razlog za to toplane su navele da su energente kupovale kada cena nije bila tako niska.

Kada su to toplane kupovale ogrev, ako je gas počeo da pojeftinjuje čim je prošla grejana sezona završena? Dakle, od aprila. Da li to znači, da toplane sada troše prošlogodišnji skuplji gas i mazut, jer računica pokazuje da uprkos poskupljenju transporta i distribucije grejanje može da bude još jeftinije.

Ukoliko je cena gasa za toplane 40 dinara, troškovi mrežarine od 3,2 do 4,8, transporta 2,7 po kubiku, to je od pet odsto ukupne cene, što govori da toplane i dalje imaju prostora da grejanje pojeftini.

U udruženju neće ni da potvrde ni da demantuju ovu računicu, ističući da je teško reći po kojoj tačno ceni toplane kupuju gas budući da ga nabavljaju na slobodnom tržištu.

Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača „Forum” iz Niša, kaže da „monopolisti nemaju milosti”.

– Pored cene gasa u cenu grejanja su uključeni i troškovi pristupa transportnim i distributivnim sistemima koji se naplaćuju i mimo grejne sezone. Odnosno, u periodu kada toplana ne pristupa nijednom od ovih sistema, jer ih ne koristi, navodi Jovanović i dodaje da toplana ne reaguje na ovakav odnos distributera gasa, jer to sve plaćaju krajnji potrošači.

Umesto da daljinsko grejanje bude najjeftinije, ono je postalo najskuplje, zbog čega sve veći broj korisnika podnosi zahtev za raskid ugovora o snabdevanju toplotnom energijom, zaključuje on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik