Nedaleko Slatine otvara se solarna elektrana

Bez autora
Nov 02 2015

U slatinskom prigradskom naselju Medinci u srijedu će biti otvorena sunčana elektrana vrijedna 6,4 milijuna kuna, koja je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Virovitičko-podravske županije. Gradnja te solarne elektrane, kako su izvijestili iz Virovitičko-podravske županije, započela je početkom srpnja ove godine u sklopu projekta Sinerot nositelj kojega je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina. Elektrana je sufinancirana s oko 5 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je Virovitičko-podravska županija sudjelovala s nešto više od milijun kuna, odnosno oko 20 posto vrijednosti projekta. Radovi na elektrani projektirane snage od 500 kilovata trajali su tri mjeseca te je sredinom listopada provedena primopredaja između izvođača, tvrtki Work-ing iz Varaždina i Kograd iz Pitomače, i investitora, Virovitičko-podravske županije.

U slatinskom prigradskom naselju Medinci u srijedu će biti otvorena sunčana elektrana vrijedna 6,4 milijuna kuna, koja je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Virovitičko-podravske županije.

Gradnja te solarne elektrane, kako su izvijestili iz Virovitičko-podravske županije, započela je početkom srpnja ove godine u sklopu projekta Sinerot nositelj kojega je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

 Elektrana je sufinancirana s oko 5 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je Virovitičko-podravska županija sudjelovala s nešto više od milijun kuna, odnosno oko 20 posto vrijednosti projekta.

Radovi na elektrani projektirane snage od 500 kilovata trajali su tri mjeseca te je sredinom listopada provedena primopredaja između izvođača, tvrtki Work-ing iz Varaždina i Kograd iz Pitomače, i investitora, Virovitičko-podravske županije.

"Projektom se namjerava razviti jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temeljem daljnjeg razvoja. Osim toga, ova poljoprivredno-energetska cjelina imat će još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji", navode iz te županije.

 Ističu i kako je planirana godišnja proizvodnja od 565 tisuća kilovata.

 Sunčana elektrana u Medincima, dodaju, služit će i kao pokazni školski objekt učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije, a praktično će iskustvo stjecati i studenti Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

 Riječ je, naime, o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede u Hrvatskoj, a zemljište na kojoj će elektrana biti postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj povrća. Svi strojevi potrebni za obradu poljoprivredne površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje bit će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik