Srbija će u roku ispuniti sve obaveze dogovorene sa MMF-om

Bez autora
Nov 02 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povodom treće revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.Vučić je preneo zahvalnost delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda na čestitkama na uspehu koji je naša zemlja postigla do ovog trenutka, i rekao da je namera Srbije da uloži još mnogo rada kako bi ostala na dobrom putu.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povodom treće revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Vučić je preneo zahvalnost delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda na čestitkama na uspehu koji je naša zemlja postigla do ovog trenutka, i rekao da je namera Srbije da uloži još mnogo rada kako bi ostala na dobrom putu.

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf istakao je da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila napretkom na "Doing Bussiness" listi Svetske banke veoma ohrabrujuće, i posebno naglasio jačanje investicija u privatnom sektoru.

Tema razgovora bilo je i povećanje plata i penzija, a odluka o konačnom iznosu biće doneta u narednih sedam dana nakon dodatnih analiza i konsultacija predstavnika MMF-a i Ministarstva finansija.

Ruf je rekao da je uvidom u trenutno stanje uočen prostor za povećanje plata i penzija, i dodao da bi direktna povećanja trebalo da budu usmerena ka sektorima u kojima su primanja najniža, a to su prosveta i zdravstvo.

Govoreći o trenutnoj situaciji u procesu privatizacije, Ruf je rekao da je prepoznata posvećenost da se reši problem sedam preduzeća do kraja godine, uz napomenu da je i ostalih deset preduzeća podjednako važno.

Predsednik Vlade je ocenio da je privatizacija preduzeća najveći problem u sprovođenju reformi, i rekao da očekujuće podršku delegacije MMF-a u iskustvu i savetima.

Vučić je dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu i naglasio da će se lično angažovati na rešenju pitanja racionalizacije i reforme preduzeća u državnom vlasništvu.

I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno Srbijagasu, EPS-u i Železnicama, kao i problemu privatizacije 17 preduzeća, on je obećao da će sve obaveze Srbije biti ispunjene u dogovorenom roku uz njegovo lično angažovanje.

Pred Srbijom su veliki zadaci, naveo je Vučić i dodao da se mora marljivo raditi u cilju povećanja bruto domaćeg proizvoda i stabilizacije javnog duga.

Prema njegovim rečima, osim racionalizacije, privatizacija preduzeća biće naša glavna tema u narednom periodu.

On se u ime Vlade Srbije zahvalio svim članovima delegacije MMF-a, i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom treće revizije, koja se završava 10. novembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik