Nova trafo-stanica za energetsku stabilnost Beograda

Bez autora
Nov 02 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon puštanja u rad trafo-stanice "Beograd 20" u naselju Mirijevo, da Beograd i Srbija postaju bolje i energetski bezbednije mesto za sve građane. Vučić je iskazao zahvalnost svima koji su radili na izgradnji ove trafo-stanice, ističući da je reč o pravom remek-delu za koje su zaslužni radnici iz energetskog sistema i elektroprivrede, njihovi rukovodioci, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Ovo je velika stvar za čitavu zemlju, ponovio je on i objasnio da je ovaj energetski objekat izgrađen novcem "Elektromreža Srbije", u ukupnom iznosu od 28,6 miliona evra. Prema njegovim rečima, sa ovom investicijom Beograd će imati mnogo manje problema u snabdevanju strujom. Građani treba da znaju da je njihov grad energetski bezbedniji nego što je bio u prošlosti, poručio je premijer i najavio da će Vlada Srbije nastaviti da diže domaću ekonomiju još jačim tempom.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon puštanja u rad trafo-stanice "Beograd 20" u naselju Mirijevo, da Beograd i Srbija postaju bolje i energetski bezbednije mesto za sve građane.

Vučić je iskazao zahvalnost svima koji su radili na izgradnji ove trafo-stanice, ističući da je reč o pravom remek-delu za koje su zaslužni radnici iz energetskog sistema i elektroprivrede, njihovi rukovodioci, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ovo je velika stvar za čitavu zemlju, ponovio je on i objasnio da je ovaj energetski objekat izgrađen novcem "Elektromreža Srbije", u ukupnom iznosu od 28,6 miliona evra.

Prema njegovim rečima, sa ovom investicijom Beograd će imati mnogo manje problema u snabdevanju strujom.

Građani treba da znaju da je njihov grad energetski bezbedniji nego što je bio u prošlosti, poručio je premijer i najavio da će Vlada Srbije nastaviti da diže domaću ekonomiju još jačim tempom.

Srbija polako, ali sigurno, izlazi iz ekonomske krize, a o tome govore sve međunarodne institucije – Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetska banka, zaključio je Vučić.

Antić je istakao da je izgradnjom trafo-stanice "Beograd 20" u Mirijevu glavni grad postao energetski stabilan, i napomenuo da će taj objekat biti jedna od tačaka u evropskom prenosnom sistemu struje.

Zahvaljujući ovom objektu, u koji je ugrađena najsavremenija svetska tehnologija za prenos, upravljanje i zaštitu sistema prenosa električne enerije, 35 odsto potrošača u Beogradu će, po prvi put, imati dvosmerno snabdevanje strujom, objasnio je ministar.

Generalni direktor "Elektromreže Srbije" Nikola Petrović rekao je da će ova trafo-stanica pružiti Beogradu kvalitetnu i pouzdanu isporuku električne energije, kao i stvoriti uslove za brži ekonomski i privredni razvoj glavnog grada.

Puštanjem u rad energetskog objekta od nacionalnog značaja konačno su se stekli uslovi da srpska prestonica dobije snabdevanje električnom energijom kako dolikuje savremenoj metropoli, ocenio je Petrović.

Prema njegovim rečima, od ukupnog iznosa od 28,6 miliona evra koji su investirani u čitav projekat, u samu trafo-stanicu je uloženo 17,9 miliona evra, u dalekovode 10 miliona evra i u ostalu infrastrukturu 730.000 evra.

Izgradnjom ove trafo-stanice, kako je objasnio, doći će do smanjenja gubitaka u elektroenergetskom sistemu Srbije, što će EMS-u doneti uštedu od približno milion evra na godišnjem nivou.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je ova trafo-stanica najveća i najvažnija investicija u elektroenergetskom sistemu grada u poslednje četiri decenije.

Želimo modernu, svetsku metropolu i ravnomeran razvoj, kao i da poboljšamo kvalitet života Beograđana, a to ne možemo ako nemamo stabilan elektroenergetski sistem, istakao je Mali.

On je podsetio na to da je prošle godine otvoren Makiš 2, koji obezbeđuje stabilno snadbevanje vodom, da je počela izgradnja projekta "Beograd na vodi", a danas otvorena i trafo-stanica u Mirijevu.

To su investicije koje donose razvoj i nova radna mesta i na taj način i Beograd doprinosi reformama koje sprovodi Vlada Srbije, zaključio je gradonačelnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik