Srbija ulaže u nove domaće izvore gasa

Bez autora
Nov 02 2015

Osim izgradnje novih alternativnih pravaca snabdevanja prirodnim gasom, Srbija će u narednom periodu uložiti novac i u razvoj sopstvene proizvodnje. To je neophodno kako bi se smanjila zavisnost zemlje od uvoznog gasa. Jer, prema zvaničnim podacima, potrošači se u Srbiji snabdevaju prirodnim gasom uglavnom iz uvoza. Naime, tek desetak odsto ukupnog gasa je iz domaće proizvodnje, dok je sve ostalo kupljeno u inostranstvu, odnosno od Rusije. Zbog takve zavisnosti od uvoza, Srbija će u narednom periodu uložiti značanja sredstva u istraživanje i eksploataciju novih izvora prirodnog gasa na teritoriji Srbije. Ulaganjima od oko 40 miliona dolara prvo bi se obezbedilo zaustavljanje daljeg pada proizvodnje prirodnog gasa iz domaćih izvora, zatim adekvatna zaštita životne sredine u okolini postojećih i novih eksploatacionih polja i konačno blag rast domaće proizvodnje prirodnog gasa.

Osim izgradnje novih alternativnih pravaca snabdevanja prirodnim gasom, Srbija će u narednom periodu uložiti novac i u razvoj sopstvene proizvodnje.

To je neophodno kako bi se smanjila zavisnost zemlje od uvoznog gasa. Jer, prema zvaničnim podacima, potrošači se u Srbiji snabdevaju prirodnim gasom uglavnom iz uvoza.

Naime, tek desetak odsto ukupnog gasa je iz domaće proizvodnje, dok je sve ostalo kupljeno u inostranstvu, odnosno od Rusije.

Zbog takve zavisnosti od uvoza, Srbija će u narednom periodu uložiti značanja sredstva u istraživanje i eksploataciju novih izvora prirodnog gasa na teritoriji Srbije.

Ulaganjima od oko 40 miliona dolara prvo bi se obezbedilo zaustavljanje daljeg pada proizvodnje prirodnog gasa iz domaćih izvora, zatim adekvatna zaštita životne sredine u okolini postojećih i novih eksploatacionih polja i konačno blag rast domaće proizvodnje prirodnog gasa.

Druga važna kapitalna investicija jeste izgradnja skladišta prirodnog gasa.

Realizacijom ovog projekta bi se omogućio bitno ravnomerniji uvoz tokom godine, a time i manji troškovi uvoza i transporta prirodnog gasa.

Na lokaciji Banatskog Dvora, na kojoj postoji pogodna infrastruktura, već su uložena značajna sredstva.

U Srbiji ne postoji skladište gasa, što predstavlja veliki problem u transportu prirodnog gasa.

Naime, tokom perioda ekstremno povećane potražnje za gasom, tokom grejne sezone, povremeno dolazi do nestašice, jer je dinamika uvoza prethodno definisana sa ruskim i mađarskim partnerima.

Zato je jedna od najvećih budućih investicija izgradnja podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Do 1992. godine prirodnim gasom u centralnoj Srbiji snabdevani su samo industrijski potrošači i to je razlog zašto je magistralna, razvodna, a posebno distributivna gasna mreža nerazvijena u centralnoj Srbiji.

Izgradnja gradskih distributivnih mreža planirana je u svim gradovima povezanim sa mrežom visokog pritiska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik