Manje od četvrtine preduzeća u RS sprovelo inovacije

Bez autora
Nov 03 2015

U Republici Srpskoj je od 2012. do 2014. godine 21,5 odsto preduzeća sprovelo bar jednu od inovativnih aktivnosti, dok 78,5 odsto preduzeća uopšte nije realizovalo inovativne aktivnosti, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.Broj inovativno aktivnih preduzeća u navedenom periodu je u odnosu na period od 2010. do 2012. godine manji za 6,3 odsto. Preduzeća koja su od 2012. do 2014. godine bila inovativno aktivna najviše su nabavljala mašine, opremu, softvere i zgrade.

U Republici Srpskoj je od 2012. do 2014. godine 21,5 odsto preduzeća sprovelo bar jednu od inovativnih aktivnosti, dok 78,5 odsto preduzeća uopšte nije realizovalo inovativne aktivnosti, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Broj inovativno aktivnih preduzeća u navedenom periodu je u odnosu na period od 2010. do 2012. godine manji za 6,3 odsto.

Preduzeća koja su od 2012. do 2014. godine bila inovativno aktivna najviše su nabavljala mašine, opremu, softvere i zgrade.

Inovativna aktivnost preduzeća povećava se sa njihovom veličinom, tako da je 51,9 odsto inovativno aktivnih preduzeća u posmatranom broju velikih preduzeća, zatim 33,3 odsto u posmatranom broju srednjih preduzeća, dok je 17,1 odsto inovativno aktivnih preduzeća iz grupe malih preduzeća.

Najviše su inovativno aktivna bila preduzeća koja pripadaju području finansijske i djelatnosti osiguranja - 66,7 odsto.

U ukupnom broju, 4,4 odsto preduzeća uvelo je samo tehnološke inovacije, 6,8 odsto preduzeća uvelo je samo netehnološke inovacije, dok je 10,3 odsto preduzeća uvelo istovremeno i tehnološke i netehnološke inovacije.

Od ukupnog broja preduzeća, 14,7 odsto tehnološki su inovativno aktivna, a to su preduzeća koja su uvela samo tehnološke inovacije i tehnološke i netehnološke inovacije istovremeno, a 17,1 odsto netehnološki su inovativno aktivna preduzeća, a to su preduzeća koja su uvela samo netehnološke inovacije i obe vrste inovacija istovremeno.

Najveći promet tehnološki, kao i netehnološki inovativna preduzeća ostvarila su na tržištu Republike Srpske, zatim tržištu zemalja članica i zemalja kandidata EU, Federacije BiH.

Inovativne aktivnosti preduzeća obuhvataju interne aktivnosti istraživanja i razvoja, eksterne usluge istraživanja i razvoja, nabavku mašina, opreme, softvera i zgrada, nabavku postojećih znanja od drugih preduzeća ili organizacija, obuku za inovativne aktivnosti, uvođenje inovacija na tržište, dizajn i ostale inovativne aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik