Nelikvidnost privrede: Kompenzacija dobar, ali nedovoljan korak

Bez autora
Nov 07 2015

Prva obavezna multilateralna kompenzacija u RS, kojom je prebijeno više od 130 miliona maraka međusobnih obaveza učesnika, je dobar, ali nedovoljan korak kako bi se ozbiljnije smanjila nelikvidnost privrede u RS, koja je njen najveći problem, smatraju ekonomisti.Oni upozoravaju da dosta privrednika iz raznih razloga nije prijavilo svoje obaveze u Sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, i tako nije učestvovalo u takozvanom prebijanju dugova, a što je uticalo i na konačan rezultat kompenzacije.

Prva obavezna multilateralna kompenzacija u RS, kojom je prebijeno više od 130 miliona maraka međusobnih obaveza učesnika, je dobar, ali nedovoljan korak kako bi se ozbiljnije smanjila nelikvidnost privrede u RS, koja je njen najveći problem, smatraju ekonomisti.

Oni upozoravaju da dosta privrednika iz raznih razloga nije prijavilo svoje obaveze u Sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, i tako nije učestvovalo u takozvanom prebijanju dugova, a što je uticalo i na konačan rezultat kompenzacije. Pored toga, ekonomisti tvrde i da iznosi obaveza učesnika nisu izbalansirani, jer mali broj njih duguje velike iznose, pa je u takvoj situaciji teško doći do kompenzacije.

Ipak, Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da dobri rezultati prve multilateralne kompenzacije u RS pokazuju da je poslovna zajednica bila u pravu, te da je njihova inicijativa za donošenje Zakona o multilateralnoj kompenzaciji i cesiji bio značajan potez. Ističe da je to već dalo odlične rezultate kada je u pitanju iznos do sada "prebijenih" obaveza.

"Međutim, nisu svi privrednici prijavili sve ono što imaju od obaveza, vjerovatno zbog bojazni kako će to sve da izgleda, s obzirom na to da je ovo prva kompenzacija", rekao je Blagojević. On je izrazio očekivanje da će u narednoj kompenzaciji, koja bi trebalo da bude održana u aprilu, biti još veći iznos "prebijenih" obaveza, kako bi ostvarili cilj zbog kojeg je i inicirano donošenje ovog zakona, a to je smanjenje nelikvidnosti privrede, kao najvećeg problema privrede u RS.

"Veoma su velika nenaplaćena potraživanja u RS i na ovaj način se jedan značajan dio toga može očistiti", rekao je Blagojević

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da ako uzmemo u obzir da je ukupan dug privrede oko 15 milijardi maraka i ako to uporedimo sa 130 miliona KM zatvorenih obaveza u kompenzaciji, vidimo da to nije nešto posebno poboljšalo ukupnu sliku.

"Dobro je za početak, ali neće nešto značajno popraviti sliku obaveza preduzeća u RS. Ipak, mislim da se moglo mnogo više uraditi, jer mi se čini da dosta firmi nije prijavilo svoje obaveze, a trebali su", kazao je Duduković. Ističe da je vjerovatno bilo malo vremena, firme su imale dosta nejasnoća, pa dosta njih nije prijavilo svoje obaveze, dok bi u suprotnom iznos kompenzovanih obaveza bio veći.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da smo u situaciji da su veliki sistemi i budžeti dužnici prema malima, gdje se mali ne mogu kompenzovati jer praktično nemaju neki svoj potražni element koji bi se mogao pojaviti kao interesantan za prebijanje.

"Rezultati kompenzacije su relativno mršavi, što je trebalo i očekivati, jer kada bi dugovali i potraživali po sto maraka sa obje strane i kada bi svi bili tako balansirani, ta kompenzacija bi dala mnogo bolje rezultate", smatra Pavlović. Dodaje da mali broj kompanija veoma mnogo duguje, a malo potražuje, pa je u takvoj situaciji vrlo teško dobiti bolje rezultate od sadašnjih.

"Međutim, definitivno je korisno što je ipak nešto iskompenzovano, jer je ovo tek početak i prva kompenzacija koja je urađena u RS", kazao je on.

Naglasio je da je siguran da se nelikvidnost ne može i neće riješiti multilateralnom kompenzacijom, jer se tu samo naduvani balon međusobnih potraživanja smanjuje. Ističe da se problem nelikvidnosti privrede mora tražiti u uzrocima koji su doprinijeli da to tako bude, ali se time, nažalost, ne bave resorna ministarstva.

Podsjećamo da je u prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji koju je Banjalučka berza sprovela 30. oktobra ove godine kompenzovano 132.272.976 KM obaveza učesnika iz privatnog i javnog sektora, od ukupno prijavljenih 871.497.228 KM. Iz Banjalučke berze, koja je organizator Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, rekli su da je procenat kompenzacije ukupno prijavljenih obaveza iznosio 15,2 odsto. Dodali su da je 3. novembra održana prva dodatna kompenzacija u kojoj je, prema preliminarnom izvještaju, zatvoreno oko 20 miliona KM obaveza, dok će sljedeća biti organizovana danas.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da će ovaj sistem doprinijeti smanjenju nelikvidnosti u privredi, ali da ne može u potpunosti riješiti taj problem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik