Bh. ekonomija se oporavlja

Bez autora
Nov 09 2015

Generalni direktorat Evropske komisije za ekonomiju i finansije sačinio je izvještaj o ekonomskom stanju u BiH te u drugim zemljama zapadnog Balkana koje su potencijalni kandidati za pristupanje EU. Izvještaj JE obuhvatio treće tromjesečje ove godine.Kako se ističe u izvještaju, bh. ekonomija ide u pravcu oporavka, tako da je bruto dodana vrijednost u proteklom periodu bila za 4,4 posto viša nego u istom periodu prošle godine. Privredna aktivnost, navodi se, u velikoj je mjeri bila potaknuta snažnim porastom trgovine, koja je povećana za 8,1 posto na godišnjem nivou.

Generalni direktorat Evropske komisije za ekonomiju i finansije sačinio je izvještaj o ekonomskom stanju u BiH te u drugim zemljama zapadnog Balkana koje su potencijalni kandidati za pristupanje EU. Izvještaj, do kojeg je došao "Avaz", obuhvatio je treće tromjesečje ove godine.

Tržište rada

Kako se ističe u izvještaju, bh. ekonomija ide u pravcu oporavka, tako da je bruto dodana vrijednost u proteklom periodu bila za 4,4 posto viša nego u istom periodu prošle godine. Privredna aktivnost, navodi se, u velikoj je mjeri bila potaknuta snažnim porastom trgovine, koja je povećana za 8,1 posto na godišnjem nivou.

Nadalje, prvi put nakon četiri slaba tromjesečja, poljoprivreda i rudarstvo u našoj zemlji zabilježili su pozitivne stope rasta, i to 4,8 posto, odnosno 13,6 posto na godišnjem nivou. U izvještaju se, također, navodi da je trend jačanja privrednih aktivnosti zabilježen i u trećem kvartalu, a veći rast zabilježen je u industrijskoj proizvodnji, i to sa 2,4 na osam posto.

Kada je u pitanju tržište rada, ističe se da je nezaposlenost i dalje visoka. No, konstatiran je blagi porast povećanja zaposlenosti iz mjeseca u mjesec. Prosječna stopa nezaposlenosti u BiH, prema ovim pokazateljima, iznosi 43,4 posto.

- Teška situacija na tržištu rada također se ogleda u niskoj dinamici plaća. Bruto nominalne plaće 2014. su konstantno smanjivane, ali u drugom tromjesečju ove godine bilježi se blagi porast od 0,2 posto - navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Ističe se, pak, da je deficit tekućeg računa u drugom kvartalu ponovno povećan, i to za 5,8 posto od BDP-a. Ključni faktor, kaže se, bio je snažniji rast uvoza, i to za 11,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je izvoz porastao tek za 4,4 posto. Ipak, konstatira se da se deficit tekućeg računa prema kraju godine polako smanjuje.

- Ukupni nivo cijena i dalje pada. U prvih osam mjeseci 2015., ukupni nivo potrošačkih cijena iznosio je za 0,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. No, padu indeksa najviše je pridonio ograničeni broj robnih grupa, poput odjeće i obuće, zatim prijevoz, dok su cijene za stanovanje i obrazovanje povećane za 1,2 odnosno, 2,1 posto - ističe se u ovom izvještaju.

Porast kredita

Kreditiranje stanovništva u trećem tromjesečju, navodi se, povećano je za pet posto, ali uporedo s tim i snažan rast kreditnih aktivnosti banaka na javni sektor, i to za oko pet posto. Udio kredita za preduzeća u ukupnim kreditima smanjen je u odnosu na prošlu godinu, kaže se u ovom izvještaju.

Porasli fiskalni prihodi

- Sveukupno, fiskalni prihodi porasli su za četiri posto. No, porasli su i ukupni rashodi, više nego što je planirano, a uglavnom u kategoriji socijalnih naknada - rezultati su analize koju su napravili stručnjaci Evropske komisije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik